Kdy je nejlepší doba na rekonstrukci domu?

Jarní rekonstrukce rodinného domu

Potřebuje váš dům novou fasádu, chystáte se opravit podezdívku, nebo jste zjistili, že okny uniká teplo? S přílivem nové jarní energie startují sezónní práce okolo domu a je to také nejlepší čas pro rekonstrukce. Ne všechno ale nutně musíte dělat v tomto období. V našem článku vám poradíme, jak se na rekonstrukci připravit a kdy se do ní můžete vrhnout.

Jaro je příležitost pro opravy všeho druhu

Na jaře se vše probouzí k životu a roste i chuť do práce „na vlastním“. Je to proto ideální doba pro všechny venkovní úpravy kolem domu. Možná jste už některé nedostatky objevili při adventním rozjímání, ale než se pustíte do větších oprav, nezapomeňte zkontrolovat dům po zimě kompletně. Mrazy a výkyvy teplot se mohly podepsat i tam, kam vaše oko běžně nedohlédne. Až budete mít vše zmapováno, vrhněte se do přípravy.

Jak se připravit na rekonstrukci?

Jestliže už jste se rozhodli pro zkrášlení svého obydlí, nesmíte podcenit přípravu, i když jste si schopní většinu prací udělat svépomocí. Konečný výsledek totiž nezáleží jen na vaší šikovnosti, ale i na dostupnosti materiálu, financích nebo počasí. Pokud veškeré práce svěříte do rukou profi řemeslníků, budete je muset včas oslovit, u rozsáhlejších rekonstrukcí se vyplatí i konzultace s architektem. Aby šly opravy hladce, sepište si jasný plán.

  • Co všechno chcete opravovat?
  • Potřebujete k rekonstrukci stavební povolení?
  • Kdo bude práce provádět?
  • Kdy si na rekonstrukci vyhradíte čas?
  • Jaký materiál je potřeba koupit a kolik?

A myslete i na rozpočet. Uprostřed zateplování by bylo nepříjemné zjistit, že vám došly finanční zdroje. Ušetřit na materiálu můžete nákupem u jednoho dodavatele, který bude ochotný vám dát množstevní slevu, nebo v zimě, kdy probíhají mimosezónní výprodeje. Orientačně můžete vycházet i z cenových standardů ve stavebnictví pro daný rok, které jsou dostupné online, a najdete v nich cenu bez DPH za 1 m3 obestavěného prostoru novostavby. 

Nepodceňte ani výběr materiálu a řemeslníků

Na kvalitě materiálu se nevyplatí šetřit. Zdánlivě nízká počáteční investice do zdiva, tepelné izolace nebo pojiv se vám v budoucnu může vrátit v podobě nákladných oprav. Technologický pokrok sice dostihl i stavební materiál a je tak možné zdít i do teploty -5°C, ale při výběru vhodné malty nebo lepidel se raději poraďte s odborníkem.

Při výběru stavební firmy zohledněte reference, ověřte si, že nenajímá externí pracovníky a podle sezóny kalkulujte i s volnými termíny. V zimních měsících jsou řemeslníci vytížení méně, od jara do podzimu musíte počítat s delší čekací lhůtou. 

Rodinný dům s novými okny
Pro výměnu oken není překážkou žádné roční období a vybouraný otvor je ihned osazený novým oknem.

Kdy je čas na výměnu oken nebo vchodových dveří?

S výměnou oken v chladných měsících se často pojí obavy, že dům prochladne, nebo že pobyt uvnitř bude na určitou dobu nemožný. Strach ale není na místě. Výměna je možná až do -10°C a vybouraný otvor je ihned osazený novým oknem, s přihlédnutím k drobným zednickým pracím. To platí i pro vchodové dveře. Pokud tedy s prvními mrazíky zjistíte, že skrze stará okna a dveře táhne, nemusíte se výměny bát ani v zimě. Oceníte to především z hlediska úspory energií ještě v aktuální topné sezóně

Nespoléhejte se však na svůj um a tuto činnost nechejte na profesionálech, pro které je výměna oken nebo dveří denním chlebem. Vyhnete se tak špatnému utěsnění a dalším komplikacím. Kvalitní dodavatel vám také poskytne záruku a servis.

Nová garážová vrata za každého počasí

Ani u výměny garážových vrat se nemusíte ohlížet na to, jestli mrzne, nebo se okolí domu proměnilo ve sluneční výheň. Zvlášť v případě, kdy je garáž součástí rodinného domu a přes vrata dochází k tepelným ztrátám, neměli byste jejich výměnu odkládat až na jaro nebo léto. Garážová vrata LOMAX vám díky pečlivému zaměření a výrobě na míru namontujeme za půl dne v jakémkoliv ročním období. Starosti s několikadenní dovolenou tak vůbec nemusíte řešit.

Plánujete nákup nových oken nebo garážových vrat a chcete zjistit termíny dodání, které vám můžeme garantovat? Napište nám nebo se stavte ve vaší nejbližší pobočce LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com  

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.