Vypli proud? Jak otevřít garáž a co na to vchodové dveře a stínicí technika

Garážová vrata s motorickým pohonem jsou dnes už standardem. Aby fungovala, jak mají, neobejdou se bez připojení do elektrické sítě. Co když ale dojde k výpadku elektřiny? Stane se z domu nedobytná pevnost, když máte na elektronické systémy napojené i vchodové dveře nebo předokenní rolety? Všechny tyto otázky jsme pro vás v tomto článku rozklíčovali. 

Když se domácnost ocitne bez proudu…

Bez elektřiny si už nedovedeme život představit. Můžeme díky ní svítit, brouzdat na internetu a dnes dokonce už i jezdit autem. Technologický pokrok ale zasahuje i do tak samozřejmých činností běžného dne, jako je otevírání vstupních dveří nebo garážových vrat. Stále více uživatelů upřednostňuje automatické pohony před mechanickými. Co když ale dojde k výpadku proudu? Jak se s takovou situací vypořádat?

Jak otevřít garážová vrata LOMAX bez elektřiny

Automatický pohon může selhat při výpadku proudu, ale také při nějaké nenadálé závadě. Pokud jsou vrata bez vlastního zdroje napájení a potřebujete se jimi dostat ven, lze je otevřít mechanicky odblokováním kolejnice motoru. Jedná se o standardní součást pohonu a jeho vodicí kolejnice. 

V případě, že jsou garážová vrata jediným vstupem do vašeho domu, vyplatí se pořídit externí nouzový odblok, který se umisťuje do vratového křídla. Přes zámek se pak pomocí systému ocelového lanka odblokuje kolejnice motoru podobným způsobem jako při odblokování v interiéru. Nesmíte ale nechat ležet klíče od zámku v garáži nebo v předsíni. Vždy je mějte u sebe nebo na jiném dostupném místě, jinak se dovnitř nedostanete.

Při nouzovém otevírání garáže nezapomínejte ani na svou bezpečnost a na to, aby nedošlo ke zbytečnému poškození vrat.

  • Vrata se nesmí nouzově otevírat, když jsou v pohybu vlivem elektrického pohonu. Pokud je pohon pod proudem, odpojte ho.
  • V odblokovaném stavu pohybujte vraty pomalu a opatrně.
  • Při opětovném zaaretování by nemělo dojít k prudkému dojezdu táhla do spojky řetězu. Mohlo by dojít k poškození převodovky motoru.

Vchodové dveře s elektronickým systémem výpadek proudu neohrozí

K prvkům domácnosti, u nichž se stále více začíná využívat elektronika, patří i vchodové dveře. Otevíráte je pomocí čipu nebo otisku prstů? Pak se výpadku elektřiny nemusíte vůbec bát. V takovém případě systém aktivuje svůj vlastní zdroj napájení. Dveře tak zůstanou plně funkční, stejně jako u kombinace elektronického systému a klasického odemykání na klíč.

chytrý zámek vchodových dveří
Elektronické ovládání dveří má svůj záložní zdroj energie. Odemknete si tak i při výpadku proudu.

Jak na výpadek proudu reaguje venkovní stínicí technika?

Je pochopitelné, že u mechanicky ovládaných žaluzií a rolet se bez elektřiny obejdete. Motorické ovládání stínění je však současným trendem, který jde ruku v ruce se stoupající popularitou systému chytré domácnosti. Uživatelé nechtějí pouze komfort, ale volí tuto alternativu především z hlediska úspory energií. Při propojení stínicí techniky s inteligentním systémem ovládání tak můžete ročně ušetřit až třetinu nákladů na vytápění.

Co když ale nejde elektřina? Se samotnými žaluziemi nebo roletami toho moc nesvedete, protože nemají svůj zdroj napájení. Zůstanou ve stejné poloze, v jaké byly před výpadkem, a lamely žaluzií zůstanou stejně naklopené. Centrální přívod elektřiny využívají i čidla reagující na povětrnostní vlivy a světelné podmínky. 

Oproti digitálním hodinám na troubě nebo rádiu, kde budete muset znovu nastavit čas, si ale nemusíte lámat hlavu s vymazáním předvoleb pro dálkové ovládání. Systém si pamatuje uložené nastaven a jakmile se proud zapne, můžete ovládání používat jako doposud. Problém nepředstavuje ani větrání. Venkovní stínění je sice výborný tepelný izolant, ale přísun čerstvého vzduchu vám poskytne.

Chcete mít svůj domov ještě komfortnější a bezpečnější? Přijďte si vybrat nová vrata, dveře nebo stínicí techniku do některé z našich poboček LOMAX nebo nám zašlete nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.