Se systémem chytré domácnosti ušetříte i 30 % výdajů za vytápění

Na počátku byl dálkový ovladač, dnes jsou to inteligentní smart systémy, které dělají bydlení komfortnější a pohodlnější. Velký význam mají ale i z pohledu úspory energií. Komplexní systém chytré domácnosti totiž dokáže ušetřit i třetinu nákladů za vytápění. Ptáte se, jak takový systém funguje? To se dočtete v následujících řádcích. 

První chytrý dům vznikl už v polovině 20. století

Možná je to k nevíře, ale první chytrá domácnost vznikla už v roce 1950, kdy si americký kutil Emil Mathias postavil dům známý jako Push Button Manor neboli „panství na tlačítko“. Kromě větrem poháněného mlýnku na kávu nebo automatické kontroly zamčených dveří si do něj nainstaloval systém, který uměl stisknutím tlačítka spustit žaluzie a zavřít okna. Automatizace domácností pokračovala i v 80. letech, kdy se objevily první programovatelné termostaty, domácí počítače, a v roce 1984 i pojem „smart house“

První dům ovládaný přes kapesní počítač byl představený v roce 1999 a od současných řešení se příliš nelišil. Disponoval chytrými zámky, ovladači osvětlení a vytápění, kamerovým bezpečnostním systémem a dokonce i skenerem čárových kódů pro vytvoření nákupního seznamu. Skutečný rozmach chytrých domácností přišel s nástupem nového tisíciletí. Od roku 2014 do roku 2017 se v Evropě počet chytrých domácností ztrojnásobil. V Česku by měl být do roku 2023 jejich podíl asi 15 %.

Benefitem chytrých technologií jsou energetické úspory

Růst popularity smart řešení pozorujeme i ve společnosti LOMAX, a to především u mladší generace. Důvodem není ani tak obliba moderních technologií nebo touha po komfortu, ale hlavně snaha o maximalizaci energetických úspor. Největší zájem je vždy tradičně spojený s nástupem topné sezóny, kdy výdaje za energie rostou.

V tomto směru vám s úsporou pomohou zejména předokenní rolety, které mají výborné tepelně-izolační vlastnosti. Prokazatelný efekt rozpoznáte zvlášť v noci, kdy brání ochlazování interiéru z okolí a přispívají k udržení tepla. Domácnost proto není nutné vytápět tolik jako bez použití rolet. Podle našich výpočtů se celková úspora pohybuje okolo 10 %. U větších objektů se tak může jednat o tisíce korun ročně.

naprogramování osvětlení v domácnosti
S inteligentním systémem snadno zmatete nepřítele. I z daleké pláže rozsvítíte světla nebo stáhnete žaluzie.

S komplexním systémem chytré domácnosti ušetříte nejvíc

Ještě vyšších úspor dosáhnete propojením s dalšími domácími zařízeními. Kromě předokenních rolet vám na energiích pomůžou výrazně ušetřit i venkovní žaluzie. A jak to funguje? 

Při propojení se systémem vytápění inteligentní domácnost pozná, jaký způsob ohřívání interiéru je v danou chvíli nejefektivnější. Pokud v zimě panuje slunečné počasí, systém vytáhne žaluzie a zároveň vypne topení. Pro vás to znamená významnou úsporu, která se při dlouhých zimách může znásobit. Na základě posudků odborníků jde až o 30 % celkových nákladů. Toto číslo ale ovlivňuje několik faktorů:

  • na jakou světovou stranu je dům orientovaný
  • jaká je celková plocha oken
  • kolik je slunečných dní v daném roce
  • zda se domácnost nachází v bytovém či rodinném domě

Inteligentní systémy přispívají i k většímu bezpečí

Další výhodou smart systémů je i zvýšení zabezpečení domácnosti, když zrovna nejste doma. Díky automatizaci domácnosti jednotlivé prvky jednoduše naprogramujete tak, aby to vypadalo, že doma jste. Můžete při tom využít celou řadu variant, od večerního rozsvěcování světel, až po pohyb rolet nebo žaluzií v různých časech během dne. V případě, že byste se nechtěli spoléhat na tento automatizovaný systém, není problém jednotlivé prvky ovládat na dálku pomocí aplikace, ať už jste za humny nebo za velkou louží.

Zaujaly vás možnosti propojení venkovního stínění se smart technologiemi? Navštivte jednu z našich prodejen LOMAX nebo nám zašlete nezávaznou poptávku a úsporu energií už nechejte na nás.       

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.