Zateplená garážová vrata snižují energetickou náročnost domu

Řada garáží svým majitelům neslouží jen k parkování auta, ale využívají ji k uskladnění zahradní techniky, sezónní sportovní výbavy i jako dílnu. Při výběru garážových vrat by proto do hry měla vstupovat jejich funkčnost. Kromě toho, že vrata musí chránit váš majetek, měla by i dobře izolovat. Proč se vyplatí investovat do zateplených garážových vrat? 

Čím začít při výběru vrat

Při rozhodování jaká garážová vrata vybrat většinou uživatelé ze všeho nejdřív řeší barvu – aby ladila s okny nebo fasádou. Estetika by ale měla stát až na druhé koleji. Mnohem důležitější jsou funkční vlastnosti vrat: typ otvírání, bezpečnostní prvky nebo kvalitní tepelná izolace. A právě poslední zmíněná vlastnost hraje u vrat podstatnou roli, zvlášť když je garáž součástí rodinného domu.

Aby teplo zůstalo skutečně doma

Každá domácnost řeší otázku úspory nákladů za vytápění, na jejichž výši se z velké části podepisuje kvalita oken, vchodových dveří, ale i garážových vrat. Pokud tyto prvky opláštění netěsní dobře, v zimě skrz ně uniká drahocenné teplo, což rázem poznáte na vyúčtování za energie. Ptáte se, proč energetickou náročnost ovlivňuje i garáž, když v ní ani netopíte?

V nevytápěné garáži, která je přilehlá k obytné části domu, panují v zimních měsících teploty okolo 8°C, zatímco v obytné části si udržujete příjemnou pokojovou teplotu. Mezi těmito prostory dochází k tepelným tokům, kdy „teplo domova“ proudí do garáže. Nezateplená a netěsnící vrata jsou už jen třešničkou tohoto dominového efektu. Chcete-li tedy za energie ušetřit, berte zateplení vrat jako samozřejmost.

Přerušte tepelné mosty

U rodinných domů, kde garáž navazuje přímo na obytnou část, je kvalitní izolace jedním ze základních pilířů energetické úspory. Proto je důležité přerušení tepelných mostů, přes které jinak uniká teplo. Kromě nedostatečně izolovaných obvodových stěn to mohou být právě garážová vrata s nevhodnou konstrukcí. 

V případě, že stavíte nízkoenergetický nebo pasivní dům, zateplená vrata si rovnou napište na seznam povinného vybavení. Jakožto součást opláštění domu musí totiž splňovat předepsané požadavky na tepelnou izolaci. Oceníte je ale i v nepasivních domech, protože se celoročně starají o stabilní teplotu uvnitř garáže. Jestliže v ní máte kutilský koutek, můžete se tu svému koníčku pohodlně věnovat i v zimě a bez obav můžete také používat garáž ke skladování techniky či nářadí.

zateplená garážová vrata lomax
U nízkoenergetických domů jsou zateplená garážová vrata nutností. 

Nejlepší tepelně-izolační vlastnosti mají sekční garážová vrata

Ačkoliv můžete v dnešní době vybírat z mnoha typů, nejlepší izolační vlastnosti vám poskytnou výsuvná sekční vrata nebo posuvná garážová vrata. Skládají se ze sekcí, které se zasouvají pod strop nebo do boku a jsou vyplněné polyuretanovou pěnou. Ta je společně s obvodovou izolací klíčová při zamezování tepelných ztrát. K tomu zároveň přispívají přerušené tepelné mosty mezi jednotlivými sekcemi a pevné lícování se zemí.

Mějte ale na paměti, že ani dokonalá izolace garáže není úplně ideální. Pokud v ní nemáte okno, doporučujeme do vrat instalovat větrací průduch, který zajistí správnou cirkulaci vzduchu. Kvůli hromadění výfukových plynů také nezapomeňte čas od času intenzivně vyvětrat.

Potřebujete poradit s výběrem nových garážových vrat? Nebo zvažujete kompletní výměnu oken, vchodových dveří a vrat, abyste ušetřili náklady na vytápění domu? Rádi vám osobně poradíme na některé z našich poboček. Výrobky LOMAX můžete také nezávazně poptat.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.