Co všechno musíte zvážit při výběru nových vchodových dveří

Vchodové dveře do domu by na první pohled měly dělat dobrý dojem. Při jejich výběru však vzhled nestavte na první místo. Prioritou je jejich bezpečnost, ale také tepelná a zvuková izolace. V tomto článku vám poradíme, na co všechno se před pořízením vstupních dveří zaměřit, aby ochránily váš majetek a zároveň byly vkusnou vizitkou vaší domácnosti.

Kritériem číslo 1 je bezpečnost

Pouhým mrknutím nepoznáte, zda jsou vchodové dveře bezpečné. Mnoho výrobků je tak sice často prezentováno, ale pokud vás oslovila nízká cena, zpozorněte. Takové dveře nemusí splňovat požadované normy, případně postrádají identifikační štítky s informacemi o jejich vlastnostech. Kvalitní dveře mají certifikát o splnění bezpečnostních norem a ze štítku vyčtete, do jaké bezpečnostní třídy patří nebo jak dobře izolují teplo a hluk.

Nejlepší bezpečnostní dveře na našem trhu:

  • jsou ve 3. nebo 4. kategorii bezpečnosti,
  • usazují se do speciální zárubně vylité betonem,
  • odolají i třicetiminutovému požáru,
  • vyznačují se odolností vůči násilnému vniknutí nebo vysazení
  • a nechybí jim ocelové vnitřní výztuhy ani bezpečnostní kování. 

Dveře LOMAX AKTIV 77 mají už v základním vybavení tříbodový zámek GU Secury, který se automaticky zamkne v horní, středové i spodní části. Nemusíte se tak bát, když třeba vaše děti při odchodu do školy zapomenou otočit klíčem. 

Bezdotykové otevírání pro ještě větší bezpečí

Zakládáte si na bezpečnosti a jsou vám blízké moderní technologie? Po vzoru kancelářských budov a bytových domů roste poptávka po bezdotykovém otevírání dveří i v soukromém sektoru, proto už dnes není problém je vybavit čtečkou otisků prstů, čipů, nebo kódovací klávesnicí. S těmito doplňky tak svůj vstup do domu ještě lépe zabezpečíte.

otevírání dveří na kód
Vstupní dveře dnes můžete otevírat klíčem i pomocí chytrého řešení.

Zaměřte se na izolační vlastnosti

Rostoucí ceny energií nutí každého přemýšlet o způsobech, jak tyto výdaje snížit. Mnohdy však stačí přistoupit k oknu nebo dveřím a hned je jasné, kudy teplo z domu zbytečně uniká. Výměna těchto prvků opláštění je pak víc než vhodná. 

Při výběru nových dveří sledujte nejdůležitější parametr – součinitel prostupu tepla Ud, který je pro tepelné úspory rozhodující. Čím menší číslo, tím lepší izolace. Pokud stavíte novostavbu, pamatujte na legislativu kolem energetické náročnosti budov. V zásadě by nové vchodové dveře měly mít Ud ≤ 2,0 W/m2K, doporučená hodnota je 1,2 W/m2K. U pasivních domů pak musí být Ud roven maximálně 0,8 W/m2K.

Důležitá je i zvuková izolace dveří, zvlášť když bydlíte v rušném prostředí. Standardně by měly potlačit hluk o 32 dB, s kvalitními výrobky se ale dostanete i na 42 dB, které představují například tišší hovor nebo chod ledničky.

Materiál dveří ovlivňuje nejen cenu

Pravděpodobně nejpalčivější bývá při výběru nových vchodových dveří otázka materiálu. Když odhlédneme od vnitřní konstrukce, která je dnes u kvalitních výrobků prakticky totožná (sendvičová z rámu s kovovou výztuží a tepelné izolace), je potřeba se zaměřit na materiál vnějšího pláště. Ten má v konečném důsledku vliv na cenu, odolnost, tepelnou izolaci i životnost dveří.

Abyste si srovnali priority, představíme vám hlavní specifika těch nejprodávanějších.

Dřevěné dveře vyžadují údržbu

Dřevěné vchodové dveře jsou klasikou, která neomrzí, ale jejich popularita pomalu upadá. Dřevo je sice skvělý izolant a je ideální pro nízkoenergetické a pasivní domy, ale neustále pracuje a má sklon k deformacím. Musíte počítat také s vyšší cenou a pravidelnou obnovou nátěru.

Plastovým dveřím hraje do karet cena

Plastové vchodové dveře jsou nejoblíbenější variantou především kvůli nižší pořizovací ceně. Dobře si ale vedou i z hlediska tepelné izolace a životnosti. U méně kvalitních profilů ale může časem docházet k deformaci, díky níž se objevují problémy s těsněním nebo zamykáním.

vchodové dveře hliníkové
Potrpíte si na přírodní vzhled? I hliníkové dveře můžou vypadat jako dřevěné.

Hliníkové dveře mají všechna „nej“

Hliníkové vchodové dveře jsou nejodolnější, nejbezpečnější, ale také nejdražší. Mohou se pyšnit opravdu dlouhou životností, protože jsou imunní i vůči těm největším rozmarům počasí. Odolnost hliníku dokazuje také fakt, že se používá do vnitřní výplně plastových a dřevěných dveří kvůli zvýšení bezpečnosti. Na co se u hliníkových dveří můžete ještě spolehnout?

  • nedeformují se
  • nepraskají
  • mají výborné tepelně-izolační vlastnosti
  • skvěle izolují hluk
  • jsou bezúdržbové

Design dveří si navrhnete na míru

Mezi benefity hliníkových (i plastových) dveří patří také možnost sladit jejich vzhled s ostatními prvky opláštění. A nemusíte se omezovat jen na několik barev. Pokud vás v LOMAXu nezaujme některý z šesti standardních odstínů, určitě si vyberete z rozšířeného RAL vzorníku nebo nabídky strukturovaných povrchů. Máte dřevěná okna a potřebujete vyměnit jen dveře? Stačí si zvolit povrchovou úpravu dveří v imitaci dřeva.

Doplňky dveří podtrhnou váš styl

Volbou povrchové úpravy vaše možnosti nekončí. Vzhled dveří si můžete libovolně přizpůsobit pomocí široké nabídky klik, rozet a garnitur, případně madel v jedno- nebo oboustranném provedení. Ozdobit je můžete i nerezovými doplňky z odolného plechu. 

Jestliže chcete mít přehled o tom, kdo stojí za dveřmi, určitě oceníte různé typy prosklení. Je čistě na vás, jestli budou dveře celoprosklené, nebo bude skleněná výplň tvořit jen část. Kvůli tepelným únikům si ale pohlídejte, aby bylo izolační sklo ideálně trojité.

 kování do hliníkových dveří
Kliky, rozety, nerezové doplňky, příčky… Vyrobíme pro vás dveře přesně na míru.

Falcové, pivotové, příčkové…

Při výběru dveří se určitě také setkáte s termíny, které byste měli znát alespoň orientačně. 

  • Budete chtít falcové dveře s viditelnými panty a profilovanou hranou?
  • Nebo dáte přednost elegantnímu designu bezfalcových dveří, kde křídlo i zárubeň lícují? 
  • Možná také upřednostníte pivotové dveře s excentricky umístěnými panty.
  • Zvolit si můžete i příčkové dveře s horizontálně či vertikálně umístěnými příčkami nebo prosklením.

Vchodové dveře jsou dlouhodobou investicí a jejich výběr není jednoduchým úkolem. V LOMAXu jsme ale vždy připraveni vám poradit. Jestliže tápete, neváhejte nás kontaktovat přes poptávkový formulář nebo navštívit vaši nejbližší pobočku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX  

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.