Jak na správné zimní větrání? Na ventilačku raději zapomeňte

Větrání je důležitou součástí udržování zdravého a příjemného prostředí v našich domovech. V zimě však může být větrání výzvou, protože nikdo nechce topit pánu Bohu do oken a platit vyšší účty za energii. Jak tedy větrat efektivně a šetrně k vaší peněžence i životnímu prostředí? Máme pro vás několik tipů, jak to dělat správně.

Větrejte efektivně

Jedním z nejefektivnějších řešení, jak vyměnit vzduch v místnostech, je větrat rychle a intenzivně. Otevřete tedy okna dokořán a nechejte je tak po dobu několika minut. Vydýchaný vzduch se s čerstvým rychle obmění, aniž by z místnosti uniklo příliš mnoho tepla. Stěny zůstanou prohřáté a chladný vzduch zvenčí se pak zase rychle prohřeje.

Ideální je takto větrat ráno a večer, kdy je venkovní teplota nejnižší. Nic ale nezkazíte ani častějšími intervaly. Prospěje vám to i z hlediska únavy, která se zvyšuje nahromaděním vydechovaného oxidu uhličitého. Pokud je to možné, otevřete okna na protějších stranách bytu nebo domu, aby se vytvořil průvan. Větrání tak bude ještě efektivnější.

Ventilačka a mikroventilace v zimě přejí plísním

Mnoho lidí v domácnostech stále žije v přesvědčení, že oknem otevřeným na ventilaci větrá. Ve skutečnosti tomu tak není. Tímto způsobem se vzduch v místnosti dostatečně nevymění, pouze se mísí vydýchaný vzduch s tím čerstvým. U mikroventilace je to obdobné. Dalšími neduhy těchto způsobů větrání jsou:

  • zbytečný únik tepla,
  • srážení vlhkosti a rosení oken
  • a vznik plísní.

Raději se tedy větrání v zimě na (mikro)ventilaci vyhněte. Ušetříte na vytápění a zachováte si doma zdravé životní prostředí.

Vysrážená vlhkost na okně
Větrání v zimě pouze na ventilačku je jednou z příčin rosení oken. To může vést k jejich poškození, ale i vzniku plísní.

Co je řízené větrání s rekuperací a jak ho v zimě využít

Řízené větrání s rekuperací je moderní systém, který vám umožní větrat místnosti bez ztráty tepla. Rekuperační jednotka nasává čerstvý vzduch zvenčí, který následně prochází filtrem a ohřívá se na požadovanou teplotu. Zároveň odvádí vydýchaný vzduch z místností a jeho teplota se následně využívá k ohřevu nasávaného vzduchu. 

Podle vaší preference si můžete nastavit nepřetržitou výměnu vzduchu nebo časy, kdy k němu má dojít. Podobně to je i s teplotou vzduchu, kterou si nastavíte podle potřeby. Takto udržíte v interiéru příjemné a stálé klima a dosáhnete vysoké účinnosti a úspory energie. A díky stále vyvětrané místnosti předejdete vzniku plísní a dalších alergenů, ale i únavě nebo bolestem hlavy.

Proč nepodcenit správné větrání?

Dodržování zásad správného větrání je důležité pro udržení zdraví, ale i pro rodinný rozpočet. Jak jsme již zmínili, efektivním větráním zajistíte, že se v místnostech nebudou hromadit škodliviny jako plísně, viry a bakterie, prach nebo oxid uhličitý. Tyto látky mají totiž negativní vliv na dýchání, imunitu, náladu i kvalitu spánku. Správným větráním také ušetříte nemalé výdaje za energie, protože svou domácnost nebudete zbytečně vytápět.

Chtěli byste ještě více ušetřit za energie? Pořiďte si kvalitní vchodové dveřegarážová vrata. Rádi vám je pomůžeme vybrat. Stačí nám zaslat poptávku nebo navštívit váš nejbližší showroom LOMAX
 

Zaslat nezávaznou poptávku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.