Proč se (plastová) okna mlží a kdy je to problém?

Mlžení oken je přirozený fyzikální jev, který souvisí s rozdílem teplot a vlhkosti mezi vnitřním a vnějším prostředím. V tomto článku vám vysvětlíme, proč se okna mlží, jak tomu předcházet a co dělat, pokud se vám to stane.

Jak dochází k mlžení nebo rosení oken?

Mlžení oken způsobuje kondenzace vodní páry na chladném povrchu. Pokud je vzduch teplý, dokáže pojmout více vodní páry, než když je studený. Když pak teplý vlhký vzduch přijde do kontaktu s chladným povrchem, jako je sklo, ochladí se a část vodní páry se změní v kapalnou vodu. A to jsou ony kapky rosy na oknech.

Příčin rosení může být několik. Například, pokud je venku chladněji než uvnitř, může se voda srážet na vnitřní straně oken. To se často stává v zimě, když se místnosti vytápí. Naopak, pokud je venku tepleji než uvnitř, může se voda srážet na vnější straně oken. K tomu dochází zase v létě, když je třeba zapnutá klimatizace, která vzduch v místnosti ochlazuje.

Hlavním zdrojem mlžení oken je tedy vlhkost vzduchu, kterou má nejčastěji na svědomí:

  • vaření,
  • nedostatečné nebo nadměrné vytápění,
  • nedostatečné větrání, 
  • nadměrné zalévání květin,
  • zvýšená fyzická aktivita (dýchání) nebo přítomnost více lidí v místnosti
  • nebo vlhkost novostavby či špatně izolované stavby.

Mlžení oken zevnitř, zvenčí nebo v prostoru mezi skly

Okna jsou důležitou součástí tepelné izolace budovy. V konečném důsledku ale nezáleží na tom, jestli máte plastová, dřevěná nebo hliníková okna. Základními „hybateli“ mlžení jsou totiž zmíněná vlhkost a teplota, ale také kvalita provedení a těsnění oken. A neméně důležitou roli sehrává i počet skel – zda jste zvolili dvojskla nebo trojskla

  • K rosení v meziprostoru skel dochází vlivem netěsnosti, kdy se do těchto míst dostala vlhkost, která na stěnách skla zkondenzovala. V tomto případě je nutné skla vyměnit.
  • Rosení zevnitř je způsobeno kondenzací vodní páry na vnitřních částech okna. Kapky se vyskytují na skle, rámu nebo dalších součástech okna. Následkem toho může docházet k vlhnutí omítky a tvorbě plísní.
  • Rosení zvenčí doprovází vyšší vlhkost a teplota venkovního vzduchu. Tento jev je známkou kvalitní izolace a nízké tepelné propustnosti oken.
Okno otevřené na ventilaci
Větrání zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu v místnosti a odvádí přebytečnou vlhkost. 
Větrejte proto pravidelně, nejlépe několikrát denně.

Jak předcházet zamlžení oken?

Mlžení oken je většinou dočasný jev, který zmizí, jakmile se vyrovnají teplota s vlhkostí mezi vnitřním a vnějším prostředím. I tak je ale nežádoucí, protože může zkracovat životnost oken a způsobovat vlhnutí a plísně na okenních rámech, parapetech a stěnách. Proto je vhodné mlžení předcházet.

Základem jsou kvalitní okna – dobře utěsněná, tepelně izolovaná a odolná proti povětrnostním vlivům. Pokud už je máte, pak nezapomínejte na pravidelné větrání v zimě i v létě. Hlavně po činnostech, které zvyšují vlhkost v místnosti, tedy vaření, sprchování, sušení prádla nebo cvičení.

Příležitostně také kontrolujte vlhkost v místnosti. Ideální stav je mezi 40 a 60 %. Se snížením vlhkosti vám pomůže odvlhčovač, se zvýšením naopak zvlhčovač vzduchu – babičky by vám určitě poradily mokrý ručník na topení nebo pěstovat hodně pokojových rostlin.

Když se okna rosí, zakročte

Co dělat, když se vám okna mlží? Pokud na tom nese vinu jen nepoměr teplot a vlhkosti venku a vevnitř, stačí pravidelně odstraňovat kondenzovanou vodu pomocí hadříku nebo stěrky a větrat. Problém ale může být i:

  • v přílišném topení → nastavte nižší teplotu v místnostech,
  • v nedostatečném větrání → větrejte několikrát denně cca 5 minut,
  • nebo ve špatném utěsnění  → zvažte výměnu oken.
     

Zjistili jste, že vám okna netěsní nebo jimi profukuje? Neutrácejte zbytečně za energie. Obraťte se na LOMAX s poptávkou a my už vám s vhodným řešením poradíme.

Poptat okna LOMAX


Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.