Jak na správnou zvukovou izolaci

Hlučné sousedství ani železnice u domu nemusí znamenat hned stěhování. V následujících řádcích poradíme, jak dům zvukově izolovat, aby vás už hluk doma při práci ani relaxu nerušil.

Vyvarujte se hlukovému znečištění

Bydlíte u silnice, u dětského hřiště nebo v blízkosti železnice? Pak jste každý den nevědomky vystavení tzv. hlukovému znečištění způsobenému hustým osídlením a rozvojem průmyslu. A stejně jako zhoršené ovzduší i trvalý hluk ovlivní vaše zdraví, kvalitu spánku a nejen funkce mozku – vyvolá psychické potíže, způsobí problémy se sluchem, soustředěním i srdcem.

Úroveň hluku by měla být menší než 30 dB, ale zejména v městech dosahuje i násobků – městská doprava představuje až 90 dB, řezání pily 100 dB a houkající sanitka 120 dB. I rozhovor mezi dvěma lidmi v úrovni 60 dB vás při spánku vyruší. S hlukem vám však pomůže kvalitní zvuková izolace domácnosti.

Před hlukem vaši domácnost ochrání kvalitní okna

Nejčastěji se hluk do domácnosti dostává nekvalitními okny. Vyměňte stará okna za nová, sníží hluk až o 46 dB a sníží účty za energie. Zvukotěsnost oken ovlivňuje více faktorů, proto se při výběru oken řiďte našimi tipy.

  • Tlustší trojsklo pohltí zvuk lépe než dvojsklo.
  • Hliníková, plastová, nebo dřevěná okna? Každý materiál splňuje jiné požadavky, a to nejen co se týče údržby. Který typ oken je lepší, jsme porovnali v článku.
  • Investujte do oken s vysokým indexem vzduchové nebo zvukové neprůzvučnosti. Čím vyšší toto číslo je, tím méně hluku přes skla do domácnosti projde.
  • Nechte si okna odborně namontovat. Jedině tak zajistíte kvalitní utěsnění, funkčnost a dlouhou životnost oken.

Proto si vyberte kvalitního výrobce a dodavatele oken i vchodových dveří. V LOMAXu vám okna vyrobíme na míru s 5letou zárukou. Bezvadně sloužit vám budou dlouhou dobu a k tomu budete mít vždy k ruce rychlý a kvalitní servis.

Muž zblízka kontroluje stínicí techniku
Kvalitní venkovní rolety ochrání interiér před hlukem i tepelnými ztrátami.

Pomůže i stínicí technika

Kromě kvalitních oken pomůže taky správný výběr stínicí techniky. Předokenní rolety s hliníkovými lamelami ochrání interiér před tepelnými ztrátami, hlukem a zloději. A vám zajistí nerušený spánek i příjemné prostředí pro práci. A co je nejlepší, rolety si můžete nechat dodatečně namontovat bez zásahu do oken. Díky široké paletě barev a dekorů je dokonale sladíte s domem.

Kromě žaluzií a rolet můžete sáhnout také po účinné speciální akustické fólii na okna, která nepustí dovnitř hluk nižších frekvencí, typicky z dopravy. Pomůžou také závěsy či koberce na stěnách. A tak pokud se sousedům protáhne párty do noci, závěsy pohltí rušivý hluk a nechají vás klidně spát. Navíc je při stěhování snadno vezmete s sebou.

Stále nevíte, jaká okna, dveře a stínicí techniku do vašeho rodinného domu vybrat? Navštivte nejbližší pobočku LOMAX, kde vám náš vyškolený personál rád poradí. Nebo nám napište a my se vám ozveme.

Zdroj fotografií: LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.