Kdy je čas vyměnit stará okna? S novými pomůže státní dotace

Muž měnící okna v cihlovém přízemním rodinném domku

Dokud skrz okna neteče, není potřeba je měnit. Tímto způsobem smýšlí většina domácností, když dojde na téma výměny oken. Pořízení nových sice představuje velký zásah do rodinného rozpočtu, v konečném důsledku se ale tato investice vyplatí. Přečtěte si, kdy byste s výměnou neměli otálet a jaké výhody vám nová okna přinesou.

Novými okny k úspoře na energiích

Nic netrvá věčně a také okna jednoho dne vypoví službu. Dokonce i ta plastová, která jste možná pořizovali relativně nedávno. V kterémže roce to bylo? V 90. letech proběhla Českem  masivní vlna výměny oken a nešlo si nevšimnout, jak do ulic září nové bílé rámy. Motivací každého byla především tepelná úspora. Od té doby ale technologie výroby pokročila, změnily se normy, materiály i design, nehledě na to, že tehdejší okna byla vyrobená s životností maximálně 30 let. Máme rok 2022. To to uteklo, že?

Netopte pánubohu do oken

Pokud vás od pořízení nových oken odrazují vysoké vstupní náklady, zkuste počítat v širším kontextu. Stará okna mají na svědomí až 40% tepelnou ztrátu, ať jsou plastová nebo dřevěná. Postupem času u nich dochází k prohýbání a kroucení, což může způsobit problémy s manipulací a tím pádem i poškodit kování. V první řadě ale taková okna netěsní, jak by měla. V létě se interiér zbytečně přehřívá a v zimě uniká teplo, jehož cenu dnes zná každý.

Nová okna mají v současnosti doporučenou normu součinitele prostupu tepla (UW) 1,2 W/m2K – tato norma vypovídá o tepelně-izolačních vlastnostech. Čím je číslo menší, tím jsou tyto vlastnosti lepší. Za téměř 30 let se norma tepelného prostupu snížila o více než polovinu, některé starší výrobky mohou mít tuto hodnotu i přes 5 W/m2K. Z hlediska energetické úspory jsou tak nová okna mnohem kvalitnější a ušetříte s nimi ročně až 25 % nákladů na vytápění.

Jak se vám v noci spí? A víte, co dýcháte?

Dalším důvodem k výměně je hluk, který špatně těsnícími okny proniká dovnitř z ulice. Může se to projevit na kvalitě vašeho spánku, zvlášť když žijete ve městě nebo v blízkosti silnice. Nová okna zvládnou zachytit i více než 45 dB a poskytnou vám tak dostatečný akustický komfort. 

Zároveň nejsou utěsněná natolik, aby nedocházelo k žádné výměně vzduchu. V rámu mají zabudovanou řízenou větrací komoru, takže nehrozí zvyšování koncentrace CO2. A vydýchaný vzduch v malé ložnici není pro spánek také dvakrát nejlepší. Alergici jistě ocení i prachový a pylový filtr. Nemusíte se bát ani vlhkosti, rosení a s tím spojeného výskytu plísní. Nová plastová, hliníková nebo dřevěná okna eliminují všechny tyto nežádoucí projevy dob minulých.

Terasa domu s venkovními roletami
Ještě větších tepelných úspor dosáhnete osazením oken venkovními roletami.

Sečteno podtrženo: Kdy okna vyměnit a jaké výhody vám to přinese?

Jakmile ucítíte, že vám okny profukuje, je to signál k výměně. Můžete si udělat test se zapálenou svíčkou na parapetu. Když se bude plamínek mihotat, okna dobře netěsní a uniká jimi teplo. Výměnu byste měli zvážit i tehdy, pokud vás v noci budí hluk zvenčí. Jestliže vám dovnitř zatéká, není na co čekat. Co s novými okny získáte?

  • úsporu nákladů za energie
  • zdravější prostředí
  • lepší bezpečnost
  • zhodnocení nemovitosti
  • moderní vzhled

Pořizovací náklady navíc nemusí jít kompletně na vrub vašeho rozpočtu. Stále můžete využít dotace na okna prostřednictvím Nové zelené úsporám. Tento program se vztahuje například i na venkovní rolety nebo venkovní žaluzie, které v kombinaci s kvalitními okny tepelnou izolaci domu ještě zlepšují.

Nevíte si rady s výběrem nových oken nebo venkovního stínění? Najděte si svůj nejbližší showroom LOMAX, nebo nám zanechte vzkaz. Rádi vám pomůžeme zvolit optimální řešení.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.