Jak odstranit lepidlo z okna

Potřebujete odstranit nálepku či lepicí pásku, kterou vaše děti „ozdobily“ rám okna či sklo? Anebo jste prostě o Vánocích přilepili ozdoby na okno izolepou, která teď nejde dolů? Nezoufejte, v článku pro vás máme pár návodů, jak lepidlo z okna odstranit.

Pravidelné čištění oken: Kdy je ten správný čas?

V ideálním případě bychom se údržbě oken měli věnovat dvakrát do roka, abychom je zbavili alespoň běžných nečistot, jako je prach či pyl. První vhodnou dobou k umývání oken je jaro po pylové sezóně, podruhé bychom měli okna očistit na podzim. Postačí k tomu vlažná voda se saponátem. Avšak jak vyčistit okna v případě, kdy z nich chcete dostat něco, na co je voda krátká? 

Jaký je postup při odstraňování lepidla

Mnohdy narazíte na nečistoty na okně, které se neodstraňují zrovna snadno, a to nejčastěji zbytky lepidla z lepicí pásky, samolepky či papírové etikety. Nejdříve zkuste nehtem či tupým nožem samolepku odstranit mechanicky, včetně lepidla. Nejde to? Nebo vám při pokusu o sloupnutí papírové nálepky zůstala na okně spodní vrstva papíru i s lepidlem? Zkuste ji odmočit vodou a odstranit třeba houbičkou. Věříme, že po několika minutách budete slavit úspěch.

Čím odstranit lepidlo z okna

Pokud vám zůstaly na okně zbytky lepidla, budete muset sáhnout po účinnějším prostředku, než je voda. Jak odstranit lepidlo z plastových oken? Vyzkoušejte hadřík či tampon namočený v technickém lihu. Že líh nezabírá? Pak nasaďte do útoku technický benzín, který podle našich zkušeností odstraní většinu lepidel.

Existují ještě agresivnější látky jako např. aceton či ředidlo 6006. Ať už použijete líh, benzín či rozpouštědlo, důrazně doporučujeme nejdříve vyzkoušet účinek na místě, které není tolik na očích pro případ, že by použitá látka poleptala povrch plastu.

Odstraňování ochranné fólie z rámu okna
Ochrannou fólii radíme odstranit z okenních rámů co nejdříve, protože později pravděpodobně půjde dolů mnohem hůře.

Jak odstranit lepidlo ze skla

Králem mezi odstraňovači je nitroředidlo, které si poradí s jakýmkoliv lepidlem. To však použijte raději jen na očištění skla, protože většinu plastů poškozuje. Při odstraňování lepidla z okenního rámu se také vyhněte jakýmkoli kovovým a ostrým předmětům, kterými byste mohli rám nenávratně poničit, ať se jedná o plastová oknadřevěná či hliníková.

Potřebujete odstranit vteřinové lepidlo? Máme řešení…

Jsou lepidla, jejichž odstraňování bude od vás vyžadovat více trpělivosti. K nim patří dozajista vteřinové lepidlo. Nicméně i s tím si poradíte. Bude vám stačit hadřík či papírová utěrka a saponát. Utěrku či hadřík namočte do teplé vody s pár kapkami saponátu a přikryjte jím polepené místo. Nechte působit klidně několik hodin, než se lepidlo rozmočí. Potom lepidlo utřete. Pokud to nepůjde, celý proces zopakujte.
 

 
Přečtěte si také: Jak vyčistit okna po stavbě

Jak odstranit ochranné fólie z plastového okna

Samostatnou kapitolou jsou fólie, kterými opatřuje rámy oken výrobce, aby se při přepravě a montáži nepoškodily. Radíme vám je z rámů odlepit nejpozději do několika týdnů, v opačném případě se můžou k rámům připéct a vy je budete muset úmorně oškrabávat milimetr po milimetru. Pokud se vám to přesto přihodí, postupujte následovně:

  • Ideálně počkejte na léto, protože za studena jde fólie dolů těžko. Nebo rámy nahřívejte fénem. Ale opatrně, ať se plastový rám nezdeformuje.
  • Fólii odstraňujte trpělivě kousek po kousku umělohmotnou škrabkou (např. škrabkou na auto).
  • Můžete zkusit fólii namazat lehce krémem, měla by jít lépe dolů.
  • Pomoct si můžete i technickým benzínem, nebo běžným octem, který naředíte teplou vodou.
  • Případné zbytky lepidla odstraňte z rámů isopropylalkoholem.

Držíme vám palce, aby vám úklid šel levou zadní a okna vám díky tomu vydržela v prvotřídním stavu po dlouhá léta. Na okna jsme odborníci a pokud se potřebujete na cokoliv zeptat, rádi vám poradíme. Stačí se za námi zastavit na některé z poboček LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.