Jak udržovat okenní rámy, dveře a vrata, aby vám dlouho vydržely

Okna, dveře a vrata jsou důležitou součástí domu – zajišťují tepelnou a zvukovou izolaci, ale také vaši bezpečnost. Aby si tyto prvky opláštění uchovaly své nejlepší vlastnosti, je potřeba jim věnovat pravidelnou péči. V tomto článku vám poradíme, jak je udržovat v kondici a ochránit před nepříznivými vnějšími vlivy.

Na materiálu záleží

Ať už máte plastová, hliníková nebo dřevěná okna, měli byste alespoň dvakrát do roka věnovat čas jejich údržbě. To samé platí pro vchodové dveře a garážová vrata. Všechny tyto výrobky jsou investicí na dlouhá léta a potřebují pravidelnou péči stejně jako auto nebo kuchyňské spotřebiče. Odměnou za vaši snahu vám bude nejen působivý vzhled, ale i správná funkčnost. Každé okno nebo dveře však kladou různé nároky na údržbu. Rozhodujícím kritériem je materiál.

Jak se starat o plastová okna nebo dveře

Plast je umělý materiál, mezi jehož přednosti patří nízká pořizovací cena, dlouhá životnost, výborné izolační vlastnosti, ale také snadná údržba. Plastová okna či dveře jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, hmyzu i vzniku plísní, přesto se však vyplatí vzít občas kbelík s vodou a pustit se do očisty. Jak na to? 

  • Okna, dveře i vrata umývejte teplou čistou vodou, případně mýdlovou nebo jarovou. Na pomoc si vezměte jemný hadřík nebo houbičku.
  • Vyvarujte se použití agresivních chemických čističů, které by mohly poškodit původní lesk.
  • Nepoužívejte ani žádná abraziva. Škrábance na povrchové struktuře určitě také nechcete.
  • Jestliže je plast silně znečištěný nebo jsou na něm mastné skvrny, můžete sáhnout po speciálním čisticím prostředku na plastové povrchy.
  • Do odstraňování hrubých nečistot po stavbě se pusťte co nejdřív a vyhněte se „seškrabávání“ ostrými předměty.
  • Myslete přitom jak na vnější, tak na vnitřní stranu rámů a křídel.

S hliníkem to také není žádná věda

Hliník se vyznačuje vysokou pevností, lehkostí, odolností a dlouhou životností. A podobně jako plast se pyšní i skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi a nenáročnou údržbou. Aby si vaše hliníkové vchodové dveře nebo okna zachovaly svůj moderní vzhled, držte se při jejich mytí stejného postupu jako u těch plastových. 

Znovu jen zdůrazňujeme, abyste nepoužívali agresivní čisticí prostředky, jako jsou rozpouštědla, aceton, benzín nebo abraziva, které by mohly poškodit povrch hliníku. V případě silného znečištění můžete použít speciální čistič určený pro tento materiál.

Dřevo vyžaduje největší péči

Dřevo je sice nejlepší izolant, ale na údržbu je tento materiál poměrně náročný. Když o něj nebudete pečovat, může ho poškodit vlhkost, plísně nebo hmyz. Předejít se tomu dá ochrannými nátěry s UV filtry, které navíc chrání před sluncem. Ideální interval jsou 2 roky. Pokud máte nová moderní dřevěná okna, nekupujte nic naslepo v hobby marketu a raději se poraďte s výrobcem. Ten vám s výběrem vhodného přípravku pomůže. Pravidelné mytí dřevěných ploch je samozřejmostí.

Vlhkost a sluneční záření jsou pro dřevo nepřítelem. Prasklinám a odchlípnutým vrstvám laku se vyhnete včasnými nátěry.

Bez údržby příslušenství to nepůjde

Pro správnou funkci oken, dveří a vrat je potřeba pravidelně kontrolovat i kování, těsnění či pojezdové kolejnice. Proto alespoň dvakrát ročně vysajte prach a mokrým hadříkem se zbavte nečistot po obvodu křídel a rámů. Kování podle potřeby namažte silikonovým olejem nebo bezbarvou vazelínou. Ve spodní části, mezi křídlem a rámem okna, se nacházejí otvory pro odvod vody, které by neměly být zanesené. Občas je tedy pročistěte, abyste zamezili zadržování vody a vlhkosti.

Když slunce pálí nebo vlhkost stoupá

Na materiál oken, dveří a garážových vrat může mít negativní vliv sluneční záření, resp. orientace na určitou světovou stranu. Jestliže už máte postaveno, nebo jste koupili starší nemovitost, s umístěním těchto prvků pravděpodobně nic moc nezmůžete. Řešením jsou pak screenové rolety nebo venkovní žaluzie, které materiál ochrání před ostrými paprsky. A že je jich v létě od jihu až až.

Naopak ze severní strany jsou okna nebo dveře vystaveny větší vlhkosti. Proto dodržujte zásady správného větrání. To je klíčové pro udržení optimálních podmínek v interiéru a minimalizování vlhkosti. Jejím velkým zdrojem je také vaření nebo sprchování, takže nezapomeňte vyvětrat i po těchto činnostech. A myslete zároveň na garáž, kde se zvlášť v zimě ráda objevuje rosa. Zabráníte tak případné korozi a poškození dílů vrat.

Běžnou údržbu zvládnete hravě svépomocí, na odborný zásah je vám k dispozici servis LOMAX. Zjistili jste, že vám okna netěsní, nebo potřebujete seřídit vrata? Neváhejte nás kontaktovat.

 

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos


 

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.