Jak vytvořit rozpočet na stavbu a nezbláznit se

Postavit si svůj vlastní dům je snem mnoha lidí. Ten se však z důvodu vysoké finanční nákladnosti často rozplyne. Pro člověka, který navíc nikdy nic nestavěl a podobné náklady neřešil může být orientace ve stavebních termínech a jejich cenách složitá. V tomto článku vám proto vysvětlíme, jak vytvořit rozpočet na stavbu, aby byl jednak co nejpřesnější, ale také co nejpřehlednější. 

Položkový rozpočet stavby jako skvělý pomocník

Položkový rozpočet stavby je dokument, bez kterého se při stanovení celkového rozpočtu neobejdete. Jeho obsahem je soupis veškerých prací a materiálů, jejich množství a jejich detailní popis. Každá jednotlivá položka, která je součástí položkových rozpočtů, je oceněna jednotkovou cenou z ceníků stavebních prací a materiálů. 

Než začnete rozpočet sestavovat, stanovte si nejprve pevný cíl, ke kterému se budete po celou dobu ubírat a pokud možno z něj neslevujte. Stanovte si také různé požadavky a nároky, které na stavbu kladete (velikost, design či funkčnost), a pokud budou proveditelné, začněte se pídit po dodavatelích a firmách, které jsou schopné vaše představy přeměnit na skutečnost. Zároveň si ale určete také maximální částku, kterou jste ochotni do stavby investovat. Pokud budete mít takto daný plán, rozhodování vám půjde mnohem lépe.

Sestavování rozpočtu je velmi komplexní disciplína, která má často povahu pouze orientační. Nejpřesněji je schopný jej sestavit projektant či rozpočtář, ale i tak je potřeba počítat s odchylkami. Vzhledem k celkovým nákladům na jednu stavbu se může jednat i o desetitisíce. Při plánování a sestavování rozpočtu byste proto měli k výsledné hodnotě přidat přibližně 10-15 % jako rezervu v případě, že některá z fází vyjde dráž, než se počítalo. 

Co by měl rozpočet na stavbu obsahovat

Rozpočet na stavbu se většinou tvoří v podobě tabulky, která je členěná na jednotlivé typy stavebních a dokončovacích prací, které se za sebou chronologicky realizují. Jedná se zpravidla o:

  • zemní a výkopové práce,
  • stavební základy (základová deska a kanalizace)
  • stěny a příčky (skelet domu)
  • střechu a okapy,
  • podlahy,
  • okna a dveře,
  • izolace,
  • rozvody vody a elektřiny,
  • vytápění,
  • fasádu,
  • interiér.

Při stavbě počítejte s tím, že nejdražší položkou budou náklady na hrubou stavbu. Do té můžeme zahrnout první 4 body ze seznamu výše. Jejich hodnota se ve většině případů pohybuje okolo 40 % nákladů celé stavby. Přehnaně šetřit právě na této fázi se ale často skutečně nevyplácí.

Ještě před samotným zahájením stavebních prací se často zapomíná také na výdaje spojené s různými povoleními, nákupem materiálu či se stavebním dozorem. I s těmito nezbytnostmi proto raději počítejte.

Srovnání cenových nabídek od různých firem

Ještě před začátkem samotných prací byste si měli porovnat jednotlivé cenové nabídky stavebních firem, dodavatelů a subdodavatelů. Připravte se však na to, že proces bude poměrně zdlouhavý, protože tyto firmy zpravidla nemají ceníky volně přístupné na svých webových stránkách. Musíte tedy nejprve zaslat poptávku a poté čekat, jak se k ní firma postaví. Doporučujeme v každé jednotlivé stavební fázi oslovit firem více a ty mezi sebou navzájem porovnávat. Ale pozor – ne vždy se vyplácí ihned zvolit tu, která je nejlevnější. Záleží vždy na vašich očekávání a požadavcích.

Projektant tvořící rozpočet na stavbu rodinného domu.
Pokud chcete, aby byl váš rozpočet na stavbu co nejpřesnější, oslovte zkušeného projektanta nebo rozpočtáře.

Dokumentace a komunikace jsou klíč

Stavba domu je velká věc a většina z nás ji zažije pouze jednou za život. Pokud se vám to však poštěstí, o to větší máte důvod vše bedlivě sledovat a uchovávat veškerou dokumentaci, která je se stavbou spojená. Jednak budete mít jistotu, že je vše právně ošetřeno, ale hlavně budete mít přehled o veškerých nákladech, cenových nabídkách, fakturách a transakcích. 

Kde v závěru ušetřit

Možností, jak v procesu stavby domu ušetřit je celá řada. Ideálním řešením, se kterým se rozhodně nespálíte, je optimalizace projektů a staveb. Jedná se o službu, která spočívá v nezávazné konzultaci třetí strany, která nahlédne do projektové dokumentace, a pokud objeví místa, na kterých by se dalo bez snížení úrovně kvality ušetřit, doporučí vhodnější řešení. 

Díky této optimalizaci tak můžete ušetřit až desetitisíce korun např. na domovním příslušenství, jako jsou okna, dveře či garážová vrata. Neváhejte se proto obrátit na odborníky z LOMAXu, kteří službu nyní bezplatně nabízejí nebo nám pošlete nezávaznou poptávku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.