Počet chytrých domácností v Česku roste. Celý dům lze ovládnout na pár kliknutí

Přibližně 90 tisíc českých domácností je v současné době napojeno na inteligentní technologie a toto číslo rok od roku narůstá. Pomocí aplikací v chytrém telefonu ovládají vybavení domu na několik kliknutí. Láká tato představa i vás? Přečtěte si, jaké výhody vám chytrá domácnost přinese.

Co všechno se dá ovládat?

Podle odborníků si Češi nejčastěji pořizují bezpečnostní systémy a inteligentně řízené vytápění. Napojit lze ale i další domovní vybavení, například stínicí techniku. Nemusíte tak stahovat a vytahovat předokenní rolety či žaluzie zvlášť. Pokud jsou vybaveny elektrickým pohonem a napojeny na centrální systém, jedním kliknutím ovládnete vše najednou. To samé platí pro screenové rolety. V případě, že jste zarytí fanoušci moderních technologií a chcete jít s dobou, můžete také stínicí techniku ovládat hlasem.

Do systému chytré domácnosti lze napojit i garážová vrata. Můžete je pak pomocí mobilního telefonu otevírat, aniž byste museli vystoupit z auta, nebo zkontrolovat, jestli jsou zavřená, i když už budete na cestě na chalupu.

 

Chytrá domácnost vám pomocí aplikace umožní ovládat také:

  • již zmíněné vytápění, ale i klimatizaci – v jednotlivých místnostech si nastavíte teplotu, naplánujete časové režimy a pohotově můžete reagovat i na změny počasí,
  • zabezpečovací systém – můžete monitorovat pohyb v domě, vstupní dveře a okna, ovládat alarm a dostávat upozornění na nenadálé situace prostřednictvím SMS,
  • osvětlení – světla jednoduše rozsvítíte nebo zhasnete, změníte jejich barvu či intenzitu osvětlení,
  • nebo domácí spotřebiče – na dálku zapnete a vypnete troubu, myčku, robotický vysavač či kávovar, případně můžete sledovat i spotřebu energie.

Výhody chytré domácnosti

V první řadě je to bezpečnost. Například systém stínicí techniky můžete v nepřítomnosti naprogramovat tak, aby se sám vytahoval či stahoval. Během dovolené tak budou venkovní žaluzie či rolety střídavě vytažené a stažené. Tipaře pak nenapadne, že je domácnost momentálně opuštěná. Pokud systém propojíte i s osvětlením a bezpečnostním systémem, vaší bezpečnosti bude učiněno zadost.

Druhou nespornou výhodou inteligentního ovládání domácnosti jsou úspory za energie. Díky možnosti individuálního nastavení teploty pro každou místnost ušetříte za vytápění, nebo když zapomenete doma zhasnout, pomocí aplikace světla vypnete a nebudete si muset dělat vrásky z účtu za elektřinu.

Nesmíme zapomenout ani na aspekt pohodlí a ekologie, která jde ruku v ruce s šetřením energií. Inteligentní systém stínění totiž dokáže sám reagovat na změny počasí. Pokud čidla zaznamenají zvedající se vítr, automaticky nastaví lamely žaluzií tak, aby se nepoškodily. Stejně tak mohou stahovat a vytahovat žaluzie či rolety v závislosti na intenzitě slunečního svitu. Zabrání tak nutnosti drahého a energeticky náročného klimatizování.

Ovladač Somfy pro chytrou domácnost
Dálkovým ovladačem nebo přes aplikaci v mobilu můžete ovládat stínicí techniku, osvětlení, garážová vrata i brány.

Chytrou domácnost můžete mít i ve starším domě

Abyste si mohli užívat komfort moderních technologií a spořit nějaké ty koruny za energie, není hned potřeba hledat projektanta na novostavbu. Systém chytré domácnosti se totiž dá přizpůsobit i starším domům či bytům. Co k tomu budete potřebovat? 

  • Mozkem chytré domácnosti je centrální jednotka, která vám umožní nastavovat scénáře a automatizace. K výrobkům LOMAX doporučujeme systém Somfy TaHoma® switch, s nímž budete mít naprostou kontrolu nad svým domovním zařízením.
  • Dále budete potřebovat kompatibilní zařízení, která s centrální jednotkou komunikují, a chytrý telefon nebo tablet s nainstalovanými aplikacemi pro ovládání jednotlivých zařízení.
  • Stávající elektroinstalaci je pak potřeba rozšířit o bezdrátové řešení.

 

Chtěli byste se napojit na systém chytré domácnosti, ale potřebujete nejdřív poradit? Zašlete nám nezávaznou poptávku, nebo navštivte svou nejbližší pobočku LOMAX. Vše vám vysvětlíme a doporučíme nejlepší řešení.

 

Zdroj fotografií: LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.