Solární energie pomáhá spořit i v zimě. Navíc dokáže ovládat vrata nebo žaluzie

I když se počet slunečních hodin mezi listopadem a únorem pohybuje jen mezi 30 a 90 měsíčně, moderní technologie umí záření efektivně využít i v tomto období. Pomocí fotovoltaiky lze takto získanou energií například ohřívat vodu nebo si přitápět. V tomto článku vám prozradíme hlavní výhody solární energie, účinnost fotovoltaiky nebo jaké dotace na ni můžete získat.

Co je solární energie a fotovoltaika?

Solární energie je obnovitelný zdroj elektrické energie, který využívá slunečního záření. Fotovoltaická elektrárna dokáže toto záření přeměnit na elektrickou energii. Skládá se z několika základních prvků: solárních panelů, střídače, akumulátoru, regulačního systému a připojení k síti, resp. k odběrnému místu.
 

Solární panely jsou složeny z fotovoltaických článků, které přeměňují sluneční záření na stejnosměrný proud, střídač ho mění na střídavý – kompatibilní s běžnou elektrickou sítí. Akumulátor slouží k ukládání nadbytečné energie, kterou můžete využít později. Regulační systém řídí celý provoz elektrárny a optimalizuje její výkon.

Výhody fotovoltaiky a životnost „solárů“

Domácí fotovoltaické elektrárny jsou oblíbené hned z několika důvodů:
 

  • Úspora nákladů na energie – složenky za elektřinu z fotovoltaiky vám do schránky nepřijdou. Pořizovací náklady se vám tak v řádu několika let mohou vrátit zpět.
  • S tím úzce souvisí i větší nezávislost na dodavatelích elektřiny.
  • Ekologie a udržitelnost – nedochází k produkci skleníkových plynů ani jiných odpadních škodlivin a při provozu se zcela využívá obnovitelný zdroj energie.
  • Fotovoltaiku lze využít pro různé účely, například pro napájení spotřebičů, osvětlení nebo pro ohřev vody.
  • Lze na ni využít dotace.
     

Životnost solárních panelů se pohybuje kolem 25 až 30 let. Během této doby dochází k postupnému snižování jejich výkonu o cca 0,5 % ročně. Solární panely jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a nevyžadují žádnou speciální údržbu. Stačí, když z nich občas odstraníte prach, a v zimě budete kontrolovat, jestli se na nich nedrží sníh.

Kam umístit solární panely?

Pro dosažení co nejvyšší účinnosti je rozhodující umístění solárních panelů. Dají se instalovat na fasádu nebo do volného prostranství na vašem pozemku, ideálním místem je ale část střechy orientovaná na jih nebo jihozápad. Odsud slunce během dne svítí nejdéle. „Solárníci“ také doporučují instalovat panely v úhlu okolo 30°. Zároveň by jim neměly stínit okolní objekty, jako třeba vzrostlá zeleň. Ta sice v létě vytváří příjemné klima, ale pro účinnost fotovoltaiky je překážkou.

Z hlediska ročních období je fotovoltaika nejúčinnější v létě, kdy je intenzita slunečního záření nejvyšší. V rámci dne je to pak čas kolem poledne, kdy je slunce nad obzorem nejvýš. Do všeho ale promlouvá i počasí – pokud je pod mrakem, baterky příliš nedobijete.

Využití solární energie
Solární energii můžete využít mnoha způsoby. Třeba pro ohřev vody nebo napájení domácích elektrických zařízení.

Využití solární energie v domácnosti

Fotovoltaické panely můžete využít jako náhradní nebo doplňkový zdroj energie k levnému napájení notebooků, telefonů, LED osvětlení nebo WiFi sítí. Fotovoltaikou se také dá ovládat řada domácího příslušenství, jako například garážová vrata, brány, venkovní žaluzie nebo screenové rolety. U fototermického solárního systému, který ohřívá kapalinu v kolektorech, můžete za minimum nákladů vytápět dům nebo ohřívat vodu.

Nejen v zimě vám pak ještě větší úsporu přinesou okna s kvalitní tepelnou izolací, ideálně v kombinaci s předokenními roletami. Zabráníte tak zbytečným únikům tepla a teplota v interiéru bude přirozeně regulovaná. Toto vybavení navíc hraje ve prospěch vaší bezpečnosti i soukromí, s elektrickým pohonem a světelnými čidly pak dvojnásob.

Vyplatí se fotovoltaika?

Obecně se roční úspora pohybuje v řádech tisíců až desetitisíců korun. Finance, které ročně ušetříte díky fotovoltaice, však závisí na individuálních faktorech:
 

  • velikost a výkon fotovoltaického systému, 
  • spotřeba elektřiny,
  • cena elektrické energie ze sítě, 
  • nebo výše dotací.

 

Přebytky elektrické energie můžete také prodávat zpět do distribuční sítě. O dotaci lze požádat například z programu Nová zelená úsporám, který poskytuje příspěvek na instalaci fotovoltaických systémů pro rodinné domy nebo bytové domy, nebo z programu Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), který podporuje investice do obnovitelných zdrojů energie pro podnikatelské subjekty.
 

Chcete ještě více ušetřit na energiích? Pusťte se do výměny oken, vchodových dveří nebo garážových vrat. Na vaší nejbližší pobočce LOMAX vám navrhneme ideální řešení. Nebo nám pošlete nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.