Stačí dvojskla, nebo je lepší pořídit trojskla?

plastová okna dvojskla nebo trojskla

Při výběru nových oken nestačí jen rozhodnout, jestli pořídit plastová, hliníková, nebo dřevěná. Kromě materiálu je mimo jiné potřeba zvážit vhodné zasklení, které zásadně ovlivňuje tepelněizolační nebo akustické vlastnosti oken. V tomto článku se dozvíte, jaký je rozdíl mezi dvojskly a trojskly, pro jaké stavby se hodí i proč nemusí být více skel sázkou na bezpečnost.

Čím více skel, tím méně tepelných ztrát

Okna jsou jedním z největších zdrojů úniku tepla z domu. Proto se při volbě zasklení nabízí logické řešení – osazení oken trojskly, která zamezí tepelným ztrátám. Špatnou tepelnou izolaci však může mít na svědomí i nesprávné osazení nebo nedostatečné zateplení kolem oken. Počet skel tedy nemusí hrát v otázce úniků tepla hlavní roli, přestože má podstatný vliv na tepelně-izolační vlastnosti oken. Trojité zasklení tedy automaticky neznamená lepší zasklení.

Okna musí splnit vaše očekávání

Zasklení tvoří největší plochu a ve finále rozhoduje o vlastnostech celého okna. Jeho výběr tedy do velké míry závisí na tom, co je pro vás prioritou. Nejdříve je důležité položit si několik otázek:

  • Chcete ušetřit náklady na vytápění?
  • Bydlíte v blízkosti rušné silnice?
  • Jsou okna snadno přístupná pro zloděje?
  • Stavíte nízkoenergetický nebo pasivní dům?
  • Je pro vás rozhodující pořizovací cena oken?

Každá odpověď je argumentem pro dvojsklo nebo trojsklo, ale ne zcela jednoznačně. Existuje totiž více druhů dvojitého nebo trojitého zasklení, které je vhodné pro konkrétní situace i typy staveb. Doporučujeme proto vše nejdříve konzultovat s odborníkem. Pro základní orientaci vám poslouží následující specifika jednotlivých druhů zasklení.

prostup tepla oknem
Vždy se řiďte součinitelem prostupu tepla celým oknem, nikoli jen zasklením.

Trojsklo lépe izoluje teplo

Tepelně-izolační vlastnosti oken závisí na počtu skel a konstrukci rámu. Základním ukazatelem kvality je součinitel prostupu tepla Uw, který udává, kolik tepla projde celým oknem. Čím je hodnota nižší, tím jsou nižší i tepelné ztráty. To samé platí pro součinitel prostupu tepla zasklením Ug

Kvalitní okna s trojskly mají hodnoty Uw = 0,7 až 0,8 W/m2K, u dvojskel je to okolo 1,1 W/m2K. Tento rozdíl je dán právě hodnotou Ug, která je u trojskel 0,5 až 0,6 W/m2K, u dvojskel 1,0 až 1,1 W/m2K. Z toho vyplývá, že trojskla v zimě udrží více tepla v interiéru. Naopak v létě nepustí teplo dovnitř a udržují tak v místnosti příjemné klima. Jejich nevýhodou ale je, že oproti dvojsklům nedokáží tolik prohřát interiér od slunečních paprsků na jaře a na podzim. 

U pasivních domů za vás dilema volby zasklení vyřeší solární trojskla, která tepelný zisk ze slunce umožňují a jsou dnes pro tento typ stavby nutností. Parametry oken u ostatních novostaveb a náročných rekonstrukcí by měl s ohledem na vlastnosti dalších částí opláštění domu spočítat projektant a na základě toho zhodnotit, zda se pořízení trojskel vyplatí.

plastová okna s trojsklem
Trojskla přináší maximální tepelnou úsporu a splňují nároky nízkoenergetických domů.

Obyčejné trojsklo neeliminuje hluk, není ani bezpečnější

Pokud potřebujete řešit hluk z ulice, je dobré vědět, že běžné trojsklo vás před ním neochrání lépe než dvojsklo. Dokonce může situaci zhoršit v případě, že je hluk doprovázený vibracemi. Život v rušném prostředí vám ulehčí izolační protihlukové dvojsklo s různou sílou skel a rozšířeným distančním rámečkem. 

Skla mohou být i lepená speciálními fóliemi, které přispívají jak k lepšímu odhlučnění, tak k větší bezpečnosti. Bezpečná okna totiž nedělá počet skel, ale jejich vrstvení. Tím splňují patřičné požadavky ochrany před úrazy, vandalismem i vloupáním.

Co ještě se hodí vědět o zasklení oken?

  • Okna s dvojskly jsou levnější. Na jejich nižší pořizovací cenu má vliv i fakt, že dvojskla jsou lehčí a stačí jim méně robustní okenní profily.
  • Trojskla jsou těžší a potřebují robustnější profil, který má lepší tepelně-izolační vlastnosti. Navzdory vyšší ceně tak šetří výdaje na vytápění.
  • Okna s trojitým zasklením jsou odolnější vůči rosení. K tomu přispívá i teplý meziskelní rámeček. S nerezovým rámečkem se okna rosí víc.
  • Hloubka uložení skel by měla být alespoň 20 mm.
  • Dvojskla jsou vhodná do bytových domů nebo starších budov s nižším hodnocením PENB.

Ať už se rozhodnete pro plastová, hliníková nebo dřevěná okna, nepodceňujte výběr zasklení, které ovlivní jejich celkové vlastnosti. Nechejte si poradit od profesionálů, třeba na některé z nejbližších poboček LOMAX.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.