Venkovní rolety do pergoly zajistí příjemné letní posezení v soukromí

Dnes už si nikdo nedokáže představit léto bez venkovního posezení na terase nebo pod pergolou. Ostré sluneční paprsky nebo vítr můžou ale tyto příjemné chvíle spíš zprotivit. V tomto článku vám proto představíme možnosti, jak můžete pergolu zastínit, a podíváme se i na to, co by měly splňovat venkovní rolety a jak o ně pečovat.

Možná už pergolu máte, možná se teprve chystáte ji postavit. Dříve nebo později budete pravděpodobně řešit její zastínění, abyste si letní posezení mohli užívat v příjemném prostředí. Jestliže ji máte umístěnou ze severní nebo východní strany, zastínění proti slunci víceméně řešit nemusíte. Ale pokud je pergola orientovaná na jih a západ, odkud se do ní v létě paprsky opírají takřka celý den, přijde vám sluneční bariéra víc než vhod.

Jaké jsou možnosti zastínění pergoly

Způsobů, jak zastínit pergolu, je mnoho. K těm nejjednodušším patří výsadba stromů a keřů na vhodné místo. Tato „přírodní cesta“ částečně vyřeší problém za vás a navíc pomůže udržovat příznivou vlhkost okolního vzduchu. Než ale zeleň vyroste do patřičné výšky, nějaký čas to potrvá. Vyplatí se tedy zvolit praktičtější řešení, kterým mohou být:

Vrchní vs. boční zastínění pergoly

V případě, že máte pergolu bez střešní krytiny, bude potřeba ji zastínit i z vrchní části. Tento způsob slouží primárně jako ochrana před deštěm, ale také před poledním sluncem. Možná si vystačíte s pnoucími rostlinami, které celý prostor hezky zútulní, počítejte však s náročnější údržbou. Před nástrahami počasí vás však účinněji ochrání polykarbonátové desky, případně zmíněné markýzy nebo tkané textilie.

Boční zastínění funguje jako ochrana před sluncem, větrem, ale i zvědavýma očima sousedů. Použít můžete bambusové rohože, textilní plachty nebo lehké dřevěné žaluzie. Navzdory nižším pořizovacím nákladům ale toto řešení dlouhodobě „neustojí“ zimu, přívalové deště či vichřice. Proto se mezi stále oblíbenější stínicí techniku do pergol řadí screenové rolety, které jsou rezistentní vůči všem povětrnostním podmínkám.

 

bambusové zastínění

Rohože z bambusu nebo rákosu dodají prostoru pergoly přírodní ráz, ale nemají dlouhou životnost.

Venkovní screenové rolety do pergoly jsou nejefektivnější způsob stínění

Venkovní screenové rolety jsou na vzestupu, a to nejen v návrzích architektů a designerů. Vyrábí se z perforované technické tkaniny, která odolá větru, dešti, slunci i mrazu. Jejich velkou výhodou je, že ve stažené poloze přes ně vidíte ven, ale nikdo nevidí dovnitř. Při odpoledním relaxu pod pergolou vám tak poskytnou dostatek soukromí. Pokud ale večer rozsvítíte, připravte se na opačný efekt – bude vidět dovnitř, ale vy ven neuvidíte. Nejen večer je však oceníte jako účinnou ochranu před hmyzem. Fungují totiž podobně jako sítě do oken.

Jak na výběr barvy a údržbu venkovních rolet do pergol

Rolety do pergoly jsou účinným řešením nejen díky ochraně před přímým sluncem nebo povětrnostními vlivy. Mají totiž podobné tepelně-izolační vlastnosti jako předokenní rolety nebo žaluzie. Když je zatáhnete, budete mít v prostoru pergoly příjemné klima. Do jaké míry, o tom rozhoduje vhodný výběr barev. Světlejší odstíny odráží teplo lépe než ty tmavé, které ho pohlcují a mohou být také více náchylné k blednutí. Proto jsou do pergoly vhodnější světlé barvy rolet.

S výběrem rolet se také pojí způsob, jakým je chcete ovládat:

  • U ručního ovládání buďte připraveni na nepříznivou předpověď počasí a v případě silného větru nebo bouřky je vždy včas vytáhněte. 
  • Pokud dáte přednost motorickému ovládání, můžete mechanismus vybavit inteligentními čidly, která rolety zabezpečí za vás.

Pokud se rozhodnete zastínit pergolu screenovou roletou, je důležité o ni náležitě pečovat, aby vám co nejdéle vydržela. V průběhu roku se na ní usazuje prach, pyl a další nečistoty, které mohou jednak znehodnotit vzhled, jednak mít vliv na funkčnost. Správnou péčí o stínicí techniku tedy předejdete všem nechtěným zádrhelům.

Potřebujete poradit s výběrem vhodné stínicí techniky do vašeho domu nebo bytu? Navštivte svou nejbližší pobočku LOMAX nebo nám pošlete nezávaznou poptávku. Rádi se vám budeme věnovat.     

 

Zdroj fotografií: LOMAX, Depositphotos


 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.