Barevné trendy pro domov aneb když přírodní barvy dominují

Výběr barvy fasády, oken a dalších prvků domu je jedním z nejdůležitějších kroků a jeho důsledek vás bude provázet dlouhou řadu let. Proto je dobré si vše pečlivě rozmyslet a zvážit možná úskalí. Pokud tedy plánujete novostavbu či rekonstrukci vašeho domova a chcete si jej vybarvit nadčasově a vkusně, přečtěte si několik tipů a rad jak postupovat.

Co jsou přírodní tóny a proč je zvolit?

Přírodní tóny nikdy nevyjdou z módy a proto jsou velmi oblíbené jak v interiéru, tak v exteriéru domu. Jsou vhodné pro fasádu domu i pro okna, dveře, vrata nebo stínicí techniku, protože dodávají domu přirozený a útulný vzhled. Tyto barvy se vyskytují v přírodě a jsou inspirovány zeminou, kamenem, dřevem nebo faunou a flórou. 

Přírodní tóny jsou obvykle teplé, jemné a harmonické a patří mezi ně například béžová, hnědá, šedá, zelená, modrá nebo žlutá. Mají hned několik výhod:

  • jsou univerzální a dobře ladí s různými styly a materiály,
  • působí uklidňujícím, harmonickým dojmem,
  • neomrzí se tak rychle jako výrazné barvy
  • a svou přirozeností se skvěle snoubí s okolním životním prostředím.

Podle čeho vybrat barvu do exteriéru i interiéru domu

Ještě před zahájením prací se poraďte s ostatními členy domácnosti a proberte své preference a nápady. Na barvě byste se měli shodnout všichni, abyste se doma cítili dobře. Pokud se jedná o výběr barvy garážových vrat, stínicí techniky a dalších prvků exteriéru, vezměte v potaz okolní prostředí. Dům by do něj měl zapadat a ladit s krajinou i ostatními stavbami, které jsou v bezprostřední v blízkosti. 

  • Není například vhodné zvolit křiklavě modrou fasádu uprostřed starší vesnické zástavby. 
  • Mějte také na mysli, že s některými barvami jsou spojené určité předsudky. Ostře červená může u vašich sousedů evokovat třeba noční klub.

V úvahu je nutné vzít i orientaci domu a světelné podmínky. Obecně platí, že tmavé barvy pohlcují více světla a tepla, což může mít vliv na tepelnou pohodu domu. Některé barvy také mohou vypadat jinak při různých intenzitách denního světla. To samé platí pro barvy v interiéru. Špatně zvolený odstín v pokoji, který je orientovaný na sever, může mít za následek, že budete mít doma tmu i v poledne.

S jakými barvami kombinovat přírodní tóny?

Přirozené tóny jsou velmi variabilní a dají se kombinovat s různými barvami. Je přitom ale důležité držet se několika zásad.

  • Celek spolu musí barevně ladit: Dejte si pozor na přílišný kontrast, který může působit nepřirozeně a rušivě.
  • Neutrální barvy vám hrají do karet: Přírodní tóny totiž podtrhnou a vyváží. Můžete je použít jako základní barvu pro fasádu nebo jako doplňkovou barvu pro okna, dveře nebo stínicí techniku.
  • Barevný kruh napoví: Tato pomůcka vám ukáže, jaké barvy jsou spolu v (dis)harmonii. Ty, které jsou na kruhu vedle sebe, spolu ladí. Protilehlé naopak kontrastují. Což ovšem ne vždy musí být překážkou.

Pak už jen záleží na tom, jakého efektu chcete docílit. Vytvořit klidnou a harmonickou atmosféru vám pomohou přirozené tóny s pastelovými barvami – světle růžovou, levandulovou, žlutou, zelenou nebo modrou. Dynamiku a moderní vzhled dodají vašemu domu syté kontrastní barvy – červená, oranžová, žlutá nebo fuchsiová. Eleganci a luxus zase můžete podtrhnout zlatými, stříbrnými, bronzovými nebo měděnými doplňky.

Sytě zelená barva vrat kontrastuje s cihlou
I dvě výrazné barvy spolu mohou tvořit působivý tandem. Třeba jako tato posuvná garážová vrata s cihlovým obkladem fasády.

Jak dodat domu přírodní tóny bez změny barvy jeho prvků

Pokud už máte hotovou fasádu a vyměněné vstupní dveře či okna, ale chtěli byste domu dodat více přírodních tónů, nemusíte hned sahat po štětci a válečku. Existují i jiné způsoby, jak mu vtisknout přirozený charakter. 

Spoustu práce za vás odvede sama příroda. Stačí, když zasadíte květiny do truhlíků na parapety a balkon, nebo vytvoříte kolem domu květinové záhony či živý plot z keřů a stromů. Další možností jsou dekorativní prvky jako lavičky, lampy, sošky nebo kamenná dlažba. Například k šedé fasádě se bude hodit dřevěná lavička nebo kovová lampa, k okrové zase kamenná socha nebo keramická fontána.

Praktickým řešením jsou i venkovní žaluzie a rolety nebo screenové rolety. Ty mohou změnit vzhled domu a zároveň chránit před sluncem, deštěm nebo zvídavými pohledy sousedů. Stínicí technika by měla ladit s barvou fasády a oken, ale může být i kontrastní.

Co když si barvu rozmyslíte?

Když se vám barva fasády, vrat či stínicí techniky časem rozleží v hlavě a budete ji chtít změnit, je to trošku komplikace, ale řešitelná. Musíte však pečlivě zvážit novou barvu a případné náklady, abyste byli s konečným výsledkem spokojení. Jaké máte možnosti?

  • výměna konkrétního prvku exteriéru domu
  • nový nátěr oken, dveří či vrat
  • dekorativní nátěr fasády – speciální druh barvy, která na povrchu vytváří různé efekty
  • obklad fasády jiným materiálem – cihlou, kamenem či dřevem

Dělá se vám ze všech těch barev před očima duha? Rádi vám poradíme s výběrem vchodových dveří, oken i stínicí techniky. Doporučíme vám vhodnou barvu i typ, aby tyto výrobky přinášely radost a užitek i další generaci. Stačí vyplnit poptávkový formulář nebo navštívit vaši nejbližší pobočku LOMAX.

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.