Jak na zimní údržbu auta a garáže

Už před nástupem chladného počasí je třeba myslet na zimní přípravu auta a garáže. Každý zanedbaný detail se totiž může snadno vymstít. U auta jsou to třeba problémy se startováním nebo pokuta za používání letních pneumatik. A co teprve hromada věcí v garáži, které na vůz mohou spadnout a poškodit ho. Přečtěte si naše tipy, aby vaše garáž i auto přečkali zimu bez útrap.

Vykliďte z garáže všechno, co tam nepatří

Garáž má oproti venkovnímu parkování řadu výhod. V zimě chrání auto před mrazem a nánosy sněhu, celoročně pak před zloději. Aby se do ní nedostal žádný nezvaný host, musí být dobře zabezpečená. O to se nejlépe starají kvalitní sekční vrata, která ve výbavě mají prvky proti násilnému vniknutí. Navíc plní i tepelně-izolační funkci – v zimě zabrání úniku tepla ven a naopak pronikání chladu dovnitř. 

Garáži je však nutné dopřát alespoň základní péči. Spoustě problémů předejdete předsezónním úklidem, v rámci kterého byste se měli zaměřit na věci, které do garáže nepatří, a zbytek zorganizovat přehledně do regálů a dalších úložných prostor. Tak, abyste neohrozili bezpečnost svou nebo svých dětí, a zabezpečili auto před případným poškozením. Nepodceňte ale ani pravidelný úklid. Co všechno by měl zahrnovat?

  • Udržujte garáž v suchu: slaná břečka přilepená na podvozek auta rychle roztaje a má negativní vliv nejen na samotné auto, ale i na veškeré příslušenství garáže.
  • Kontrola odtokových kanálků: přesvědčte se, zda nejsou zanesené štěrkem a dalšími nečistotami.
  • Kontrola odvětrávání: pokud garáž nevytápíte, zkontrolujte čistotu větracích mřížek. U vytápěných garáží pak vzduchotechniku, která se o větrání stará. Její nefunkčnost může mít za následek například špatné odvádění par z pohonných hmot.


Posviťte si i na garážová vrata

Údržba garážových vrat je nezbytná pro jejich správnou funkčnost a prodloužení životnosti. Pečliví buďte zvlášť v případě, že máte garáž blízko silnice, kdy jsou vrata více namáhaná od okolního provozu. Pozornost věnujte utěsnění a viditelným známkám mechanického poškození, které by mohlo mít negativní vliv na funkci zateplení vrat. Zaměřte se také na:

  • gumové těsnění, které je v přímém kontaktu s podlahou,
  • vodící lišty a kolejnice, které by měly být přiměřeně promazané, aby se vrata nezadrhávala,
  • promazaní pantů a torzních pružin vazelínou, resp. olejem na bázi silikonu,
  • očištění povrchu vrat zvenčí i zevnitř.
     

Pokud máte vrata vybavená elektrickým pohonem s ovládáním na dálku, myslete i na kontrolu baterií v ovladači. Zdají se vám slabší? Preventivně je vyměňte. Jestliže se vám zdá, že vrata nefungují tak, jak by měla, kontaktujte odborný servis. Amatérské pokusy o opravu mohou skončit poškozením vrat a navíc ztrátou záruky.

Kontrola funkčnosti garážových vrat
Pravidelnou kontrolou mechanických částí vrat přispějete k prodloužení jejich životnosti.

Základní údržba auta před zimou není nic složitého 

Na vaší pečlivosti závisí, jak bude auto v zimě jezdit. Parkovat ho v garáži je samo o sobě výhodou – chráníte ho tak před nástrahami počasí, teplotními extrémy, vandalismem či krádeží nebo degradací vzhledu. 
 

Ať už auto garážujete nebo parkujete na ulici, tyto kroky jsou naprostým minimem, které byste měli absolvovat.

  • Obujte zimní pneumatiky. Jsou povinné od 1. listopadu do 31. března, když je na silnici souvislá vrstva sněhu nebo ledu. Minimální hloubka dezénu je zákonem stanovená na 4 mm.
  • Umyjte karoserii. Pečlivě ji opláchněte autošamponem a nakonzervujte, a to včetně plastových dílů. Zvláštní pozornost zaslouží i podvozek, který v zimě trpí nejvíc. Vhodnými prostředky nakonzervujte i těsnění dveří, abyste je v mrazu bez problémů otevřeli.
  • Zkontrolujte stěrače. V zimě jsou potřeba mnohem víc než v létě, přitom na jejich pravidelnou údržbu mnoho řidičů zapomíná. Pokud při stírání vidíte šmouhy, je čas stěrače vyměnit.
  • Zkontrolujte kapacitu autobaterie, případně ji dobijte. Na jejím stavu do velké míry závisí, jestli nastartujete.
  • Zkontrolujte a doplňte provozní kapaliny, především chladicí kapalinu a zimní směs do ostřikovačů.

 

Nevyhovují vám už vaše stará garážová vrata a poohlížíte se po nových? Obraťte se na LOMAX. Zašlete nám poptávku nebo navštivte vaši nejbližší pobočku a my vám s výběrem nových vrat rádi pomůžeme.

 

Najít nejbližší pobočku LOMAX

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.