Jak získat dotace v programu Oprav dům po babičce?

Máte starší dům, který potřebuje rekonstrukci? Pokud ho chcete zateplit, vyměnit okna nebo pořídit moderní zdroj vytápění, mohl by vás zajímat nový dotační program Oprav dům po babičce. Na renovaci domu z něj můžete získat až milion korun. Přečtěte si, pro koho je program určený a jak o dotaci požádat.

Dotaci předem získáte na renovaci starší nemovitosti

Nemusíte zrovna zdědit dům po (pra)rodičích. Abyste mohli čerpat zálohovou dotaci z tohoto programu, stačí mít ve vlastnictví starší nemovitost určenou k bydlení, která není dostatečně zateplená. Dotační program totiž vznikl za účelem urychlení rekonstrukce budov s nevyhovující energetickou náročností a využití stávajícího bytového fondu. Zkrátka aby se opravovaly staré domy a nestavělo se tolik „na zelené louce“. Hlavní výhodou je, že finanční prostředky získáte dřív, než se pustíte do úprav.

Na rozdíl od programu Nová zelená úsporám Light, který je určený pro seniory a nízkopříjmové domácnosti, cílí program Oprav dům po babičce především na ekonomicky aktivní občany. A svými parametry také na mladé rodiny. Ty totiž mohou získat nezanedbatelnou částku navíc v rámci bonusu za každé narozené dítě. O tom ale podrobněji níže.

Na jaké opravy se dotace vztahují?

Základní podmínkou pro získání příspěvků z tohoto programu je tzv. optimální zateplení. V rámci tohoto opatření se podpora vztahuje na komplexní:

  • zateplení obvodových stěn,
  • zateplení střechy,
  • a zateplení stropů a podlah.
     

Dotace se vztahuje také na:

K tomu pak můžete čerpat další dotace na nový kotel, fotovoltaiku nebo zpracování dešťové vody v rámci programu Nová zelená úsporám. Za každé úsporné opatření získáte navíc tzv. kombinační bonus.

Nová garážová vrata po rekonstrukci domu
Využijte dotace z programu Oprav dům po babičce na zateplená garážová vrata. Vyrobíme vám je na vaše přání tak, aby se zachoval původní styl stavby. 

Podmínky dotace a kolik dostanete

Stěžejní podmínkou tohoto dotačního programu je mít ve vlastnictví pouze jeden dům určený k bydlení. Vy ani ostatní členové domácnosti nesmíte vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, ani mít podíl v bytovém družstvu. Dále musíte v domě, na který chcete čerpat finanční podporu, trvale bydlet alespoň 10 let a žádost podávat jako zletilá ekonomicky aktivní fyzická osoba.

A jak je to v případě, kdy starý dům není způsobilý pro rekonstrukci a je potřeba ho zbourat a postavit na stejném místě nový? I tady máte na dotaci nárok. V obou případech se vztahuje na domy, které získaly stavební povolení do 1. července 2013.

Kompletní podmínky najdete v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory.

Výše dotací Oprav dům po babičce

  • Částka, kterou můžete získat v tomto programu, je 30 000 až 1 000 000 Kč. Na výdajích za úsporná opatření se musíte podílet z 50 %.
  • Výsledná částka dotace na zateplení závisí na celkové ploše zateplení – 1 300 až 4 900 Kč/m2.
  • Na stínicí techniku s automatickým ovládáním dostanete 1 500 Kč/m2.
  • K žádosti je potřeba doložit projekt (co vše chcete na domě upravovat), který je dotovaný do výše 50 000 Kč.
  • Kombinační bonus 10 000 Kč získáte za každou kombinaci s některým z dalších úsporných opatření.
  • Za každé nezaopatřené dítě v domácnosti (vlastní či osvojené) vám stát přispěje rodinným bonusem 50 000 Kč. Pokud budete mít do roku 2030 další přírůstek do rodiny, můžete si o tuto podporu zažádat kdykoliv znovu.
  • V případě, že žijete ve znevýhodněném regionu, dostanete dalších 10 % z celkové výše dotace. Mezi tyto regiony patří Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj.
     

Suma sumárum můžete čerpat více než 1 milion korun z programu Oprav dům po babičce.

Podání žádosti o dotaci

Příjem žádostí o dotaci odstartoval 26. září 2023 a časový horizont pro ukončení není momentálně určený. Zažádat lze stejným způsobem jako u programů Nová zelená úsporám Standard nebo Nová zelená úsporám Light – tedy pouze elektronicky s doložením patřičných dokumentů. Podat žádost můžete před zahájením, v průběhu i po skončení prací. Dotace se vztahuje na realizace úsporných opatření, které byly dokončeny po 17. červenci 2023.

Chcete se pustit do rekonstrukce a nevíte, jaká okna, vrata nebo stínicí technika bude vyhovovat těm nejlepším standardům pro dokonalou izolaci domu? Rádi vám poradíme na našich pobočkách LOMAX nebo prostřednictvím poptávkového formuláře.

Zaslat poptávku

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.