Nová zelená úsporám Standard pomůže s financováním stavby i výdaji za energie

Stavíte, nebo plánujete rekonstrukci rodinného domu? Pak zbystřete, protože můžete výrazně přilepšit vašemu rozpočtu. S dotačním programem Nová zelená úsporám Standard získáte klidně i několik set tisíc a navíc ušetříte za energie. Přečtěte si, jaké jsou podmínky a o co všechno si lze zažádat.

Podpora pro snižování energetické náročnosti domů

Program Nová zelená úsporám funguje už od roku 2014 s cílem podpořit renovace starých domů, které již neodpovídají energetickým standardům, a stavby nízkoenergetických a pasivních domů. Materiály a technologie šly totiž velmi rychle kupředu, díky čemuž tak domácnosti mohou žít úsporně a komfortně. S tím souvisí i využívání obnovitelných zdrojů energie, které do programu také spadají.

V roce 2021 se program dočkal několika změn. O dotace mohou nově žádat i obce, příspěvkové organizace nebo bytová družstva, která chtějí získat příspěvek na zateplení budovy nebo venkovní stínění pro panelák či bytový dům. Novinkou je také možnost dotace na renovaci rekreačního objektu, ve kterém má žadatel trvalý pobyt. Pokud tedy trvale žijete na chatě nebo chalupě, kde byste rádi vyměnili okna nebo kotel, cílí tento program i na vás.

V roce 2023 zamíchaly kartami dva nové programy – Nová zelená úsporám Light a Oprav dům po babičce. Pro jasné rozlišení každého programu si tedy „stará“ Nová zelená úsporám přibrala do názvu Standard.

Kdo může žádat o dotace NZÚ Standard?

Prakticky kdokoliv, kdo je vlastníkem stávajícího rodinného domu, řadového domku nebo rekreačního objektu, v němž trvale žije. V případě rekreačního objektu je trvalý pobyt podmíněný alespoň dvěma lety před podáním žádosti. O státní příspěvek můžete požádat i v případě, že nízkoenergetický dům stavíte nebo kupujete. Váš rozpočet pro stavbu tak bude hned o něco veselejší.

Pokud jste však mladá rodina, důchodce nebo domácnost pobírající příspěvek na bydlení, budou pro vás vhodnější již zmíněné programy:
 

  • Oprav dům po babičce, kde navíc získáte zajímavou finanční podporu za každé narozené dítě ve vaší domácnosti,
  • resp. NZÚ Light, který cílí na nízkopříjmové občany.
     

Výhodou obou těchto programů je vyplacení dotace formou zálohy, tedy ještě před zahájením prací. U programu Standard obdržíte prostředky až po doložení skutečných nákladů. Podat žádost lze u všech variant pouze elektronicky přes Agendový informační systém Ministerstva životního prostředí.

 Dotace na venkovní žaluzie a rolety
Chcete v létě předejít přehřívání interiéru a v zimě šetřit za topení? S dotací na stínicí techniku zvládnete obojí.

Na jaká opatření se dotace Nová zelená úsporám Standard vztahuje?

Vybírat je opravdu z čeho. Navíc je možnost úsporná opatření v rámci jedné žádosti kombinovat a získat tak navíc kombinační bonus a další dotační bonusy. U vybraných opatření je v nabídce i podpora projektu ve výši 25 000 Kč. Pojďme se na vše podívat podrobněji.
 

  • V rámci dotace na zateplení domu, kam spadá zateplení fasády, stropu, střechy nebo podlah, a dále výměna oken, vstupních dveří nebo garážových vrat, dostanete až 950 000 Kč. Na toto úsporné opatření se vztahuje i instalace stínicí techniky s automatickým ovládáním, která je dotovaná částkou 1 500 Kč/m2.
  • O dotaci na výstavbu zelené střechy je možné zažádat pouze v kombinaci s výstavbou domu, zateplením, instalací solárních systémů nebo nových kotlů. Podle typu zelené střechy získáte 800–1 000 Kč/m2 plochy, maximálně však 100 000 Kč.
  • Dotace na využití tepla z odpadní vody je podporovaná částkou 5 000–50 000 Kč.
  • Dotace na nový kotel, kamna nebo tepelné čerpadlo je ve výši až 140 000 Kč podle typu měněného zdroje tepla.
  • Až 200 000 Kč můžete získat na domácí solární fotovoltaickou elektrárnu.
  • Pokud kupujete nebo stavíte rodinný dům s nízkou energetickou náročností, můžete si požádat o jednorázovou dotaci 535 000 Kč.
  • Na efektivní využití dešťové a odpadní vody, s níž budete například zalévat, dostanete až 105 000 Kč. O dotaci je možné požádat jen v kombinaci se zateplením, novostavbou nebo výměnou zdroje energie.
  • Dotace na solární ohřev vody je podporován částkou 45 000 a 60 000 Kč, podle toho, zda zvolíte solární či termický ohřev nebo tepelné čerpadlo.
  • V kombinaci se zateplením, novostavbou nebo výměnou zdroje energie si lze požádat o příspěvek 15 000 Kč na instalaci dobíjecí stanice pro elektromobil.
  • Řízené větrání s rekuperací je dotováno částkou 105 000 Kč.

S dotačními bonusy dalších až 121 000 Kč zpět

  • kombinační bonus 10 000 Kč za každé vybrané opatření
  • bonus 10 % z celkové výše dotace pro žadatele ze znevýhodněných lokalit (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj)
  • bonus až 30 000 Kč za zvlášť environmentální řešení
     

Proměňte svůj domov v komfortní a energeticky úsporné bydlení. Využijte Novou zelenou úsporám a pořiďte si produkty LOMAX, které jsou šetrné k životnímu prostředí a ušetří vám desetitisíce ročně za energie. S výběrem vám rádi poradíme na vaší nejbližší pobočce nebo on-line přes kontaktní formulář.
 

Zaslat poptávku

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.