Jaký způsob otevírání vchodových dveří vybrat? Zaměřte se na bezpečnost i pohodlí

Bezpečnost a pohodlí jsou dva klíčové faktory, které mají vliv na výběr způsobu otevírání vchodových dveří. V tomto článku jsme se zaměřili jak na možnosti fyzického otevírání, tak na řešení, které přispívá k lepšímu zabezpečení vaší domácnosti. Přečtěte si ho a vyberte si tu nejlepší variantu pro vaše potřeby.

Vchodové dveře a směr otevírání: dovnitř nebo ven?

Když pomineme materiál a vzhled vchodových dveří, směr otevírání je jednou z hlavních „hádanek“, kterou budete muset při jejich pořizování rozklíčovat. Řešení je ale poměrně jednoduché. Standardně se vstupní dveře do domácnosti osazují s otevíráním dovnitř, a to z několika praktických důvodů.
 

  • Když máte plné ruce tašek, je pohodlnější dveře otevírat dovnitř – nemusíte ustupovat křídlu několik kroků vzad.
  • Vchodové dveře s otevíráním směrem ven mohou zranit někoho, kdo za nimi stojí nebo prochází kolem.
  • Nafoukané závěje sněhu na zápraží ztěžují otevření dveří ven.
  • Když na dveře otevřené ven prší nebo sněží, po zavření pak voda steče na podlahu ve vstupním prostoru.
  • Dveře s otevíráním ven mají venku i panty, takže pro zloděje je jednodušší je vysadit.
  • Vcházíte dovnitř a fouká silný vítr? Ten s dveřmi může pěkně zacloumat a narazit s nimi třeba do fasády.
     

Určitě by se našly i další důvody, ale toto jsou ta nejzásadnější vysvětlení, proč se vstupní dveře do domu otevírají běžně dovnitř. Pokud byste však chtěli zvolit otevírání ven, možné to je. Výhodou tohoto způsobu je především úspora místa v zádveří, kterého někdy není nazbyt.

Klika nebo madlo?

Z hlediska „fyzického“ způsobu otevírání dveří máte na výběr několik typů příslušenství. Mezi nejtradičnější patří kliky, koule a madla. Kterou variantu upřednostníte, záleží na vašich preferencích dostupnosti, zabezpečení i celkového designu dveří.

Například klasická klika může být hůře dosažitelná a ovladatelná pro děti, z venkovní strany navíc může svádět nezvané hosty. Madla jsou oproti tomu snáze dostupná jak pro děti, tak pro osoby s omezenou pohyblivostí, ale mohou zase vyžadovat více síly pro otevření.

Pro každého uživatele je jistě důležitým parametrem také estetika. Dnes už si však vyberete z široké škály barevných provedení i tvarů, takže nejste omezeni jedním či dvěma typy dveřního příslušenství. Naše hliníkové dveře LOMAX AKTIV 77 si zatraktivníte klikami, jednostrannými či oboustrannými madly, kukátky i rozetami, které podtrhnout vzhled dveří a odolají všem povětrnostním vlivům.

Kliky a madla na vstupní dveře
Kliky a madla dotváří celkový vzhled vchodových dveří. Při výběru způsobu otevírání myslete ale i na své pohodlí.

Do bezpečnosti dveří promlouvá zámek i způsob odemykání

Nejzásadnějším kritériem při výběru vchodových dveří je jejich bezpečnost. Nenechte se proto opít podezřele nízkou cenou a zajímejte se o bezpečnostní třídu a certifikáty dokládající splnění evropských norem.

Abyste svou domácnost ochránili co nejvíce, zaměřte se také na typ zámku, který je ve vstupních dveřích integrovaný. V LOMAXu dodáváme naše klasické i příčkové vchodové dveře ve standardní výbavě s bezpečnostním tříbodovým zámkem GU Security Automatic. Toto kování má zamykací body jak ve středové, tak v horní i spodní části dveří, které se po otočení klíčem uzamknou. V zámku je ale nastavené automatické zamykání, takže klíč ani nepotřebujete – dveře se zamknou samy.

Odemkněte si čipem nebo otiskem prstu

Možností, jak odemknout dveře, přibývá. Zatímco obyčejný klíč postupně ztrácí na popularitě, do popředí se derou moderní a inteligentní způsoby, které zajišťují bezpečný přístup do domu:

  • Odemykání na čip: výhodou tohoto bezdotykového ovládání je rychlost, komfort a jednoduché ovládání i pro děti, nevýhodou pak náchylnost k technickým problémům.
  • Odemykání otiskem prstu: výhodou je rychlost, bezpečnost a pohodlí – nemusíte nosit žádný klíč ani čip. Nevýhodou jsou také možné technické komplikace.
  • Odemykání na kódovací klávesnici: výhodou je bezpečnost, nesmíte ale zapomenout číselný kód.
     

Dnes navíc můžete napojit ovládání dveří na systém chytré domácnosti. Pomocí aplikace v mobilu nebo tabletu tak odkudkoliv zkontrolujete, jestli jsou dveře zamčené, nebo je propojíte třeba s alarmem.

Potřebujete poradit s výběrem vchodových dveří? Navštivte váš nejbližší showroom LOMAX nebo nám pošlete nezávaznou poptávku. Pomůžeme vám vymyslet nejlepší řešení pro váš domov.

Poptat vstupní dveře

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.