Pravidelná údržba screenových rolet: Jak je zachovat stále krásné a funkční?

Screenové rolety jsou skvělým řešením pro stínění oken. Zabraňují přehřívání interiéru a zároveň dovnitř propouští dostatek světla. Aby vám však sloužily co nejdéle a zachovaly si svůj vzhled a funkčnost, je potřeba jim věnovat pravidelnou péči. Jak na to? Vše podstatné jsme shrnuli do tohoto článku.

Při nákupu vám váš prodejce screenových rolet určitě poskytl návod na jejich použití i údržbu. Tu vyžadují stejně jako okna nebo jakékoliv jiné zařízení v domácnosti. Jen tak zůstanou v perfektním stavu a budou plnit svůj účel. Prodloužení životnosti rolet docílíte pravidelnou kontrolou jejich mechanických součástí, ale i důkladnou očistou. 

Funguje všechno bez jediné chybičky?

Alespoň jednou za rok si pod drobnohled vezměte mechaniku screenových rolet. Podívejte se na zipový spoj mezi roletou a vodicími lištami a ověřte si, jestli se roleta navíjí rovnoměrně a v látce nejsou díry. Poslechněte si také motor, zda není příliš hlučný nebo nepíská. Pokud vše šlape jak švýcarské hodinky, máte vystaráno.

V opačném případě doporučujeme kontaktovat montážní firmu, která vám rolety instalovala. Včasným zásahem servisního technika předejdete dalšímu poškození. Nepokoušejte se opravovat screenové rolety svépomocí. Mohli byste jim způsobit další újmu a přijít o záruku.

V rámci technické kontroly se zaměřte také na:

  • promazání kloubových částí,
  • dotažení šroubů
  • a seřízení napínacích mechanismů.

Všechny tyto činnosti ale provádějte v souladu s pokyny výrobce. 

Jak vyčistit screenové rolety

Výhody screenových rolet nejsou jen ryze praktické. Kromě toho, že regulují prostup světla, chrání před UV zářením nebo tepelně izolují podobně jako venkovní žaluzie, jsou také oblíbeným designovým prvkem. Pro zachování jejich původního vzhledu je však občas potřeba přiložit ruku k dílu. Minimálně prach na ně totiž dopadá stejnou měrou jako na okna nebo vchodové dveře.


Ať už vám rolety dělají příjemný stín pod pergolou, nebo si s nimi zatemňujete ložnici po noční směně, věnujte pár chvil jejich pravidelnému čištění. Mytí screenů doporučujeme provádět dvakrát do roka – můžete to spojit třeba s mytím oken. Pokud jsou však silně poznamenané například pylovou sezonou nebo nánosy špíny po bouřce, je lepší je očistit co nejdřív. Minimalizujete tak riziko trvalého znečištění.

Částečná průhlednost screenových rolet
 I částečně průhledné rolety se mohou časem změnit v neprůhledné. Pokud je nebudete pravidelně čistit.

Chemie není tou správnou volbou

Pro mytí screenových rolet nepotřebujete žádné speciální čisticí prostředky ani abrazivní houby. Tímto způsobem byste mohli poničit povrchovou strukturu a negativně ovlivnit jejich funkčnost. Vystačíte si s:

  • čistou vodou a mýdlem,
  • měkkou houbičkou nebo hadříkem
  • a (ručním) vysavačem.

Nejdřív se chopte vysavače a vysajte prach a hrubší nečistoty. Co je u tohoto kroku důležité? Vysavač musí běžet na nejnižší výkon. Nápomocný vám může být i smetáček s jemným vlasem. Pak rolety omyjte mýdlovou vodou a nakonec je opláchněte čistou.

Poškození venkovních látkových rolet lze předejít

Screenové rolety jsou sice odolné proti povětrnostním vlivům, ale i tak je lepší je před zbytečnými riziky chránit. Pokud silně fouká nebo prší, nebo když provádíte údržbu okolo domu či jiné zahradní práce, raději je srolujte do boxu. Jsou screeny mokré po dešti nebo mytí? V tom případě je nenavíjejte a počkejte, až úplně vyschnou. Zabráníte tak plesnivění nebo promrzání tkaniny.

Screenové rolety jsou skvělou volbou pro zastínění pergoly nebo oken, která přispívá k většímu komfortu vašeho bydlení. Sezónní údržbou je připravíte na změny počasí tak, aby váš domov chránily v každém ročním období. 

Potřebujete poradit s výběrem nebo montáží screenových rolet? Zašlete nám nezávaznou poptávku. V LOMAXu vám vždy rádi pomůžeme.

Zdroj fotografií: LOMAX

 

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.