Větrná a sluneční čidla stínicí techniky: jak fungují a proč se vyplatí?

Moderní doba jde neustále kupředu, a s ní i technologie, které pomáhají zlepšit komfort bydlení. Jedním z klíčových prvků inteligentní domácnosti jsou větrná a sluneční čidla, která hrají klíčovou roli ve správě stínicí techniky. V tomto článku si přiblížíme, jak tato čidla fungují, jaké mají výhody a jak je můžete propojit s dalšími chytrými technologiemi.

Stínicí technika je nedílnou součástí systému chytré domácnosti, který vám umožní automaticky ovládat venkovní žaluzie, předokenní či screenové rolety, markýzy a další prvky. Ty chrání váš interiér před přehříváním nebo nežádoucími pohledy, ale také pomáhají šetřit energie a zabezpečit domov. S chytrými čidly je však uživatelský komfort ještě o něco lepší.

Jak fungují větrná a sluneční čidla?

Větrná a sluneční čidla fungují na stejném principu u všech typů stínění. Jedná se o malá zařízení instalovaná na fasádu domu, která detekují rychlost větru a intenzitu slunečního záření. Podle naměřených hodnot pak vysílají signál k motorům stínicí techniky a tu automaticky nastavují na základě venkovních podmínek – podle potřeby ji stahují nebo vytahují.

Čidla jsou bezdrátová a komunikují s motory pomocí radiového signálu. Je možné je napojit na libovolný počet stínicích prvků vybavených bezdrátovými motory. Dají se zároveň propojit s chytrou domácností tak, že můžete stínicí techniku ovládat a monitorovat například pomocí mobilní aplikace a hlasového asistenta.

Řízení stínicí techniky pomocí čidel má nesporné výhody

Pro uživatele stínicí techniky přináší větrné či sluneční čidlo řadu výhod spojených s komfortem, bezpečností i úsporou peněz. Jaké to jsou?

  • Chrání stínicí techniku před poškozením. Když fouká silný vítr, který by venkovní žaluzie nebo rolety mohl ohnout, vytrhnout nebo jinak poškodit, větrná čidla se postarají o to, že se stínicí technika automaticky zasune do bezpečné polohy. Pro její funkčnost a dlouhou životnost jsou tedy podstatným prvkem.
  • Šetří energie a finance. Sluneční čidla pomáhají optimalizovat využití sluneční energie pro vytápění nebo chlazení interiéru. V zimě, když je slunce nízko, dají stínicí technice pokyn, aby se otevřela a pustila sluneční paprsky dovnitř. Naopak v létě, když je slunce vysoko, nařídí sluneční čidla, aby se stínicí technika zavřela a nedošlo tak k přehřívání interiéru. Suma sumárum, v zimě nebudete muset tolik topit, v létě klimatizovat a tím snížíte náklady na provoz domácnosti.
  • Zvyšují uživatelský komfort. Chytrá čidla vám ušetří námahu s ručním ovládáním stínicí techniky. Nemusíte tedy neustále sledovat počasí a reagovat na jeho výkyvy. Čidla to udělají za vás a zároveň zajistí, že doma budete mít vždy optimální světelné a teplotní podmínky.
  • Zlepšují bezpečnost. Pomocí napojení na systém chytré domácnosti mohou čidla napodobovat vaši přítomnost v domě, i když jste zrovna na dovolené. Například večer se automaticky zatáhnou venkovní rolety a zapnou světla, ráno se rolety zase vysunou a světla zhasnou. Tím snadno odradíte tipaře a další nevítané hosty. 
     
Somfy TaHoma switch
 Pomocí inteligentního zařízení TaHoma switch můžete ovládat stínicí techniku, topení, osvětlení a další klíčové vybavení vaší domácnosti.

Propojení s chytrými technologiemi vám ulehčí život

Chytrá domácnost dnes zahrnuje širokou škálu zařízení, která spolu mohou vzájemně komunikovat. V LOMAXu se v tomto segmentu spoléháme výhradně na automatizovanou domácnost Somfy s centrální jednotkou TaHoma switch. Díky ní můžete ovládat venkovní žaluzie, rolety nebo screeny jedním stisknutím, případně napojením na aplikaci nebo hlasového asistenta. 

Do tohoto systému se dají integrovat i další zařízení vaší domácnosti, jako je topení, alarm, interiérové či venkovní osvětlení a výjimkou není ani větrné čidlo Somfy. Z pohodlí gauče a se smartphonem v ruce si tak například nastavíte intenzitu osvětlení uvnitř i venku. Pomocí přednastavených scén pak můžete simulovat pobyt doma, i když relaxujete na chalupě nebo u moře. Vašemu komfortu i bezpečí je tak učiněno zadost. 
 

Chcete se dozvědět více o chytrých čidlech nebo automatizaci domácnosti? Domluvte si s námi schůzku nebo pošlete nezávaznou poptávku. Rádi se vám budeme věnovat. 
 

Poslat nezávaznou poptávku

 

Zdroj fotografií: LOMAX

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.