5 důvodů, proč si vybrat plastová okna, a kdy uvažovat o jiném typu

Plastová okna jsou dnes velmi oblíbenou volbou mnoha domácností, ale i firem. Nabízejí řadu výhod, které vám v tomto článku podrobněji představíme. Zjistíte v něm také, jak se v posledních letech změnily technologie, které pomohly vylepšit funkčnost a životnost plastových oken. A podíváme se i na jejich možné nedostatky.

Výhody a přínosy plastových oken

Proč jsou plastová okna tak populární? Má to několik dobrých důvodů: jsou levná, kvalitní, odolná vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a skvěle izolují teplo. Kromě toho nevyžadují speciální údržbu. Podívejme se na jejich hlavní přednosti podrobněji.

#1 Cena vs. kvalita

Jednou z největších výhod plastových oken je jejich nízká pořizovací cena. Ve srovnání s hliníkovými nebo dřevěnými vás vyjdou na mnohem nižší částku, což oceníte zejména v případě, že máte omezený rozpočet nebo chcete ušetřit na rekonstrukci či stavbě domu. Nemusíte počítat ani s extra výdaji na údržbu, protože není nutné je natírat ani jinak ošetřovat. 

Navzdory nižší ceně však plastová okna nejsou žádným kompromisem ve vztahu ke kvalitě. Moderní plastová okna se vyrábí z vysoce kvalitního materiálu, který je odolný proti povětrnostním vlivům, UV záření, vlhkosti, plísni, hmyzu nebo mechanickému poškození. Tento typ oken má také dlouhou životnost – v závislosti na individuálních podmínkách 30 až 50 let.

#2 Energetická účinnost

V posledních letech se klade velký důraz na energetickou účinnost staveb a plastová okna hrají v tomto směru důležitou roli. Mají vynikající tepelně-izolační vlastnosti a pomáhají tak ke snižování nákladů na vytápění nebo chlazení interiéru. Můžete si je vybavit dvojskly, nebo trojskly, která zabraňují únikům tepla. Dobře také izolují hluk zvenčí, což se pozitivně podepisuje na komfortu bydlení.

#3 Nové technologie

Technologie u plastových oken se v posledních letech výrazně změnily a souvisí především s výše uvedenou kvalitou a energetickou účinností. Mezi hlavní novinky patří:
 

  • Vývoj nových materiálů a povrchových úprav, které zvyšují odolnost a životnost. Například se používají speciální aditiva, která chrání plast před UV zářením, stárnutím nebo poškrábáním.
  • Zlepšení tepelné izolace a energetické účinnosti díky vícekomorovým profilům, které snižují tepelný most. Norma součinitele prostupu tepla se za posledních 30 let snížila na (UW) 1,2 W/m2K, u starých oken to přitom může být i přes 5 W/m2K.
  • Zvýšení bezpečnosti a komfortu díky použití kvalitního kování, které zajišťuje pevnost, stabilitu a přesný chod oken.
Plastová okna v dekoru imitace dřeva
Plastová okna už dnes pouhým okem od těch dřevěných nepoznáte. Na svědomí to mají speciální folie, které jsou věrohodnou imitací dřeva.

#4 Design

U plastových oken si dnes můžete vybrat z široké škály designů a barev, takže je snadno sladíte s garážovými vraty, vchodovými dveřmi či se stylem vaší stavby. Jsou dostupná v klasickém bílém provedení, ale také v imitacích dřeva nebo jiných materiálů. Není ani problém vyrobit je v atypických tvarech či rozměrech. Záleží jen na vás, jestli chcete dodat svému domovu spíše moderní nebo tradiční vzhled.

#5 Rychlá montáž

Dalším přínosem plastových oken je jejich rychlá a snadná montáž. Díky tomu, že jsou lehká a manipulace s nimi není nijak náročná, je možné je rychle namontovat do otvorů bez nutnosti složitých stavebních úprav. V LOMAXu to zvládneme během jednoho dne, takže si s klidem můžete naplánovat výměnu oken i v zimě. Montáž by měli vždy provádět kvalifikovaní pracovníci, kteří se postarají o správné utěsnění a nastavení oken, navíc tím nepřijdete o záruku.

Možné nevýhody plastových oken

Plastová okna nejsou bez chyby a mají i pár nedostatků, které je před jejich pořízením potřeba zvážit. Jaké to jsou?
 

  • Možnost deformace: vlivem tepla nebo dlouhodobým namáháním se mohou rozpínat nebo ztrácet tvar. Důsledkem jsou pak problémy s otevíráním, zavíráním nebo utěsněním oken. Nejsou proto vhodná pro velkoformátové rozměry, tady jsou řešením spíše hliníková okna.
  • Estetika: nemají tak přirozený a teplý vzhled jako dřevěná okna, která lépe zapadají do historických nebo venkovských staveb. Na někoho mohou působit levně a uměle.
  • Životnost: i když vám běžně vydrží po několik dekád, v životnosti vítězí dřevěná okna, která přežijí i děti dětí vašich dětí.
  • Ekologický aspekt: plastové profily se dnes dají 100% recyklovat, ale pokud smýšlíte ekologicky, nemusí vám „vonět“ emise z jejich výroby či likvidace.

 

Nelámejte si hlavu s výběrem oken a nechejte to na nás. Stačí nám zaslat nezávaznou poptávku a my už vám vymyslíme dokonalé řešení na míru.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, LOMAX

 

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.