10 tipů pro ekologickou domácnost

Jak šetřit energii, životní prostředí a žít takříkajíc v souladu s přírodou? Řešením je ekologická domácnost. Máme pro vás praktické tipy, jak si ji zařídit, aby byla přátelská nejen k naší planetě, ale i k vaší peněžence. Tak se pusťte do čtení.

Co je ekologická domácnost?

Koncept ekologické domácnosti zahrnuje řadu opatření a zvyků, které mají za cíl snižovat spotřebu energie, omezit plýtvání vodou a surovinami, minimalizovat produkci odpadů a podporovat použití udržitelných materiálů. Tento životní styl je prospěšný jak pro přírodu, tak pro zdraví jednotlivce, jeho duševní pohodu i finance. Líbí se vám tato myšlenka? Zde jsou tipy, jak na to.

#1 Investujte moudře – do oken a dveří

Okna a vchodové dveře jsou klíčové pro regulaci teploty v interiéru. Pokud špatně izolují, dochází ke zbytečným únikům tepla, což se v zimě podepisuje na vyšší spotřebě energií. Naopak v létě mohou netěsnosti zvyšovat nároky na chlazení místnosti. Proto je moudré investovat do kvalitních oken a dveří, které mají požadované tepelně-izolační vlastnosti.

#2 Pusťte si domů přirozené světlo

Denní světlo je prospěšné pro zdraví, pozitivní náladu i produktivitu a navíc snižuje potřebu svítit. Snažte se ho tedy využít co nejvíc. Pokud máte okna orientovaná více na sever a východ, moc toho už nezmůžete. Jestliže ale teprve plánujete stavět, naprojektujte si obývací pokoj, kuchyň a pracovnu ideálně směrem na jih a západ. Odsud přichází světlo během dne nejdéle. Zároveň nešlápnete vedle s velkými či velkoformátovými okny, která jsou v tomto ohledu ještě efektivnější.

#3 Používejte stínicí techniku pro regulaci teploty

Venkovní žaluzie či předokenní rolety pomáhají regulovat množství prostupujícího světla, ale také teplotu v domě. Fungují totiž jako izolační vrstva, která v zimě zabraňuje úniku tepla a v létě naopak pohlcuje sluneční energii a interiér se tak nepřehřívá. Tímto způsobem snížíte náklady spojené s vytápěním a chlazením. Nezanedbatelnou výhodou venkovního stínění je i ochrana oken, nábytku a podlah před slunečními paprsky, které mohou zapříčinit vyblednutí nebo popraskání.

#4 Zateplete garážová vrata

Garážová vrata jsou často opomíjenou součástí domu, pokud jde o izolaci. A přitom jimi může unikat značné množství tepla. To se projeví jak na teplotě a vlhkosti v garáži, tak i v přilehlých místnostech. Zateplení garážových vrat vám přinese úsporu nákladů na vytápění, zvýší komfort, ale sníží také hluk z ulice. Pokud vybíráte nová vrata, ohlídejte si jejich normy tepelné propustnosti. Sázkou na jistotu jsou sekční garážová vrata LOMAX.

#5 Zaizolujte střechu

Střecha je dalším důležitým prvkem opláštění domu, jejíž nedostatečná izolace může způsobovat značné teplené ztráty. Ty pak mají vliv na teplotu a vlhkost v celém domě. Třeba při jarní údržbě domu tedy střechu zkontrolujte a v případě potřeby izolujte. Kvalitní izolace (například foukaná izolace nebo stříkaná pěna) zvýší tepelný komfort a sníží riziko zvlhnutí některých částí domu.

Izolování střechy minerální vatou
K izolaci střechy se využívá minerální vlna nebo vata, současným technologickým trendem je foukaná izolace.

#6 Interiér vytápějte a chlaďte s rozumem

Vytápění a chlazení domácnosti jsou nezbytné pro pohodlné bydlení, zároveň ale patří mezi největší konzumenty energie. Pokud je to tedy možné, nastavte si optimální teplotu pro každou místnost (ne všude je potřeba vytápět či klimatizovat) a zapojte do procesu chytrá zařízení – termostaty, časovače, ale i mobilní aplikace, které vám umožní zapínat a vypínat vytápění či chlazení na dálku. Napojit se na chytrou domácnost můžete kdekoliv a odkudkoliv.

#7 Jak šetřit elektřinou? S úspornými spotřebiči

Lednička, pračka, myčka, trouba nebo varná deska. To jsou spotřebiče nezbytné pro každodenní život. Jejich spotřeba elektřiny je ale mnohdy vysoká. Používejte proto spotřebiče s co nejvyšší energetickou třídou. A posviťte si i na jejich funkce. Eko programy, automatické vypnutí nebo různé senzory mohou nějakou tu korunu navíc ušetřit.

#8  Využívejte obnovitelné zdroje energie

Slunce, vítr, voda nebo biomasa jsou nevyčerpatelné zdroje energie, které vaše domácnost může využít. Snížíte tak emise skleníkových plynů a budete méně závislí na fosilních palivech. Když si například pořídíte fotovoltaickou elektrárnu, nemusíte vůbec řešit složenky za elektřinu. Obnovitelné zdroje jsou cestou ke snížení energetické náročnosti domu. Pokud je chcete využívat, zapojte se do dotačního programu Nová zelená úsporám, který vám pomůže s financováním

#9 Neplýtvejte vodou

Zásoby vody nejsou neomezené, a proto bychom si ji měli považovat. A koneckonců i cena vodného a stočného není v rodinném rozpočtu nezanedbatelnou položkou. Jak tedy šetřit s vodou?

  • Používejte úsporné sprchy a kohoutky, které snižují průtok vody a tím i její spotřebu.
  • Zkontrolujte kapající kohoutky a protékající splachovadla a případně je opravte.
  • Sprchujte se, vanu si dávejte jen výjimečně.
  • Zastavujte vodu při čištění zubů.
  • Pračku a myčku pouštějte až ve chvíli, kdy budou plné „vytížené“.
  • Zachytávejte dešťovku na zalévání zahrady a splachování WC.

#10 Větrejte správně

Abyste zabránili vzniku plísní, alergií nebo respiračních onemocnění, je potřeba pravidelně větrat. Pomůže vám to také se soustředěním a únavou. Jaké jsou zásady správného větrání? 

  • Větrejte vždy ráno a večer, ale i během dne, pokud jste doma.
  • Okna otevřete ideálně do průvanu na několik minut, aby se vydýchaný vzduch v místnostech vyměnil s čerstvým.
  • I při větrání v zimě otevřete okna dokořán. Pouhá (mikro)ventilace je podhoubím pro plísně a zdrojem úniku tepla.
  • Koupelnu a kuchyň nezapomeňte poctivě vyvětrat po koupání, resp. vaření, kdy vzniká nejvíce vlhkosti.


Chcete snížit výdaje za energie? Pořiďte si okna, vchodové dveře a stínicí techniku LOMAX. S výběrem vhodného řešení pro váš dům vám rádi pomůžeme. Stačí nám zaslat nezávaznou poptávku.
 

Poptat úsporné produkty LOMAX


Zdroj fotografií: Depositphotos

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.