4 styly, které do vašeho interiéru přinesou pohodu a harmonii

Chcete mít doma pohodu, klid a harmonii? Inspirujte se některou z filozofií nebo stylů, které vám pomohou vytvořit útulný a osobitý interiér. V tomto článku se podíváme na čtyři z nich: feng shui, wabi sabi, hygge a boho styl. Každý z nich má svá zásadní poselství, která vám představíme.

Když jde o zařizování domova, nastupují na scénu preference a vkus každého z nás. Někteří se inspirují nejnovějšími trendy, jiní zase směry, které mají kořeny v různých kulturách, filozofiích nebo životních postojích. Pojďte poodhrnout závěs, zpoza nějž si do svého domova pustíte pohodlí a pozitivní energii.

#1 Feng shui

Feng shui je starobylá čínská nauka o uspořádání prostoru tak, aby v něm proudila pozitivní energie čchi. Význam tohoto pojmu je doslova „vítr a voda“ a pracuje s pěti prvky: dřevem, ohněm, zemí, kovem a vodou. Využívá také principy jin a jang, tedy protikladů, které se vzájemně doplňují, např. světlo a tma či aktivní a pasivní. Cílem feng shui je dosáhnout rovnováhy mezi těmito elementy, které mají vliv na různé aspekty našeho života – zdraví, bohatství, lásku, kariéru nebo rodinu.

Zásady pro interiér ve stylu feng shui

  • Pořádek a čistota: nepořádek blokuje tok čchi a dává zelenou negativní energii.
  • Přirozené světlo: tento prvek je důležitý pro tok čchi i lidské zdraví. Interiér by tedy měl oplývat dostatkem oken a zrcadel, která rozptylují světlo do prostoru.
  • Přísun čerstvého vzduchu: je důležité pravidelně a správně větrat.
  • Živé rostliny a fontánky: i ony napomáhají proudění pozitivní energie, navíc čistí vzduch.
  • Správné barvy a materiály: mají zásadní vliv na náladu a energii. Ideální je volit je podle elementu, který chcete v dané oblasti posílit, nebo vyvážit. Například pro bohatství lze použít zelenou nebo fialovou, které odpovídají elementu dřeva. Pro oblast lásky zase růžovou nebo červenou barvu, které symbolizují oheň.
  • Harmonie a rovnováha: ve feng shui jsou klíčové. Je dobré se vyhnout extrémům, jako je příliš mnoho nebo málo nábytku, příliš jasné nebo tmavé barvy, příliš ostré nebo kulaté tvary.

#2 Wabi sabi

Wabi sabi je japonská filozofie, která staví na kráse nedokonalosti, jednoduchosti a pomíjivosti. Má kořeny v zenovém buddhismu a čajových obřadech. Wabi znamená „skromnost“ nebo „pokora“ a sabi znamená „opotřebení“ nebo „stárnutí“. Toto učení je protikladem konzumního životního stylu plného dokonalých věcí. Jeho podstatou je, abychom byli spokojení s tím, co máme, našli krásu přirozených barev a materiálů, v procesech stárnutí a odcizili se od materiálna.

Zásady wabi sabi interiéru

  • Přírodní materiály a barvy: reflektují cyklus života a změny ročních období. Vhodnými materiály do interiéru jsou dřevo, kámen, hlína, bambus a len, z barev jsou to pak bílá, šedá, hnědá, zelená a modrá.
  • Nedokonalost a stárnutí: odkrývají historii a charakter věcí. Podle wabi sabi je důležité si vážit předmětů, které mají škrábance, praskliny nebo patinu. Filozofie také preferuje ručně vyráběné a recyklované výrobky.
  • Minimalismus a jednoduchost: pomáhají soustředit se na podstatu věcí. Pokud chcete jít ve šlépějích wabi sabi, měli byste se omezit na několik kvalitních a funkčních kusů nábytku a dekorací a nepotřebných věcí se zbavit. Zároveň je důležité udržovat pořádek a čistotu, aby interiér působil klidným dojmem.
  • Asymetrie a nepravidelnost: kontrasty jsou atraktivním prvkem wabi sabi, protože dodávají prostoru dynamiku.

#3 Hygge styl

Slovo hygge pochází z dánštiny a označuje útulnost, pocit pohody a radost z maličkostí. S dánskou kulturou a životním stylem je nerozlučně spojeno, protože místní jsou vyznavači právě těchto hodnot. Hygge vás naučí být vděční za to, co máte, a radovat se z každého okamžiku.

Zásady pro interiér v hygge stylu

  • Teplo a světlo: dodávají pocit bezpečí a pohody. Používejte teplé barvy jako oranžovou, červenou nebo hnědou a přírodní materiály jako vlnu, bavlnu a dřevo. Nezapomeňte také na svíčky nebo lampy, které vytvářejí jemné a útulné osvětlení.
  • Pohodlí a „měkkost“: pomáhají relaxovat a cítit se dobře. Pořiďte si pohodlný gauč, křesla, ale i postel pro nerušený spánek, a ozdobte interiér měkkými doplňky, které ho zútulní – polštářky, dekami, plédy a koberečky.
  • Útulnost a soukromí: umožní vám být sami sebou a oprostit se od stresu a každodenního shonu. Vytvořte si svůj vlastní koutek, kde si můžete číst, poslouchat hudbu nebo meditovat. Abyste intimní atmosféru dotáhli k dokonalosti, používejte závěsy, žaluzie, venkovní rolety či screeny, nebo zástěny.
  • Společnost a sdílení: jsou podstatou hygge, protože přinášejí radost a smysl života. Zvěte si rodinu a přátele na společné večeře a hry, pečujte o ně, dávejte jim dárky a sdílejte s nimi své radosti i strasti.
Ložnice zařízená ve stylu boho
Boho styl, wabi sabi nebo feng shui kladou důraz na přírodní materiály a barvy. Uhádnete, v jakém stylu je zařízená tato ložnice?

#4 Boho styl

Boho styl, neboli bohémský styl bydlení, je inspirovaný svobodomyslným životním stylem umělců. Je opakem všeho nudného, charakterizuje ho pestrost, originalita a kreativita. Za éru jeho existence ho ovlivnily mnohé kultury, proto se postupně rozvětvil do několika proudů – marocký boho styl, boho-chic, boho styl po vzoru kočovníků nebo western boho. Každý z nich má své typické prvky, základy jsou ale společné.

Zásady pro interiér v boho stylu

  • Živé barvy a vzory: vyjadřují radost a energii a pro boho styl jsou typické. Z barev je to fuchsiová, tyrkysová, zlatá a zelená, ze vzorů pak květinové, geometrické, etno a zvířecí.
  • Směsice materiálů a textur: nebojte se odvážně je kombinovat, protože představují rozmanitost a originalitu. Typickými materiály jsou kůže, kov, sklo a dřevo, nábytek a doplňky mohou být hladké, lesklé, drsné i chlupaté.
  • Kombinace stylů: v boho stylu takřka neplatí žádná pravidla, takže se nemusíte bát ani kombinovat nábytek a doplňky ve vintage, retro, orientálním a moderním stylu.
  • Suvenýry a umělecké předměty: jsou podstatou boho stylu, protože vyjadřují vaši osobnost. Artefakty a suvenýry, které jste si dovezli z cest po Maroku, Mexiku nebo Indii proto nesmí chybět. Nezapomeňte vystavit na odiv ani fotky, knihy, šperky a obrazy.

K útulnému a zdravému bydlení neodmyslitelně patří stínicí technika, se kterou si můžete podle potřeby regulovat přísun denního světla. S výběrem vhodného typu i barev vám v LOMAXu rádi poradíme. Stačí, když nám pošlete nezávaznou poptávku.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.