Jak na zamlžená okna v bytě

Vaše okna se mlží, přestože jste je nedávno měnili? Příčin může být více. V tomto článku vám je všechny představíme, dáme vám tipy, jak se zkondenzované vlhkosti na oknech zbavit, jak jí předcházet a také vás naučíme správně větrat.

Co způsobuje mlžení oken?

Zamlžená okna nutně nemusí být známkou špatného produktu. Tento problém se snadno vyskytne i v bytech po rekonstrukci. Mlžení plastových, dřevěných i hliníkových oken je tedy běžným jevem i v novostavbách. Často vás vysrážené kapky na okně překvapí se začátkem topné sezóny, když omezíte větrání. Vzdušná vlhkost generovaná vařením, sprchováním nebo vlastním dechem se sráží na okenních tabulích, které jsou studenější než vzduch v interiéru. Proč se okna mlží a co s tím? 

Vlhkost na oknech a jak s ní bojovat

Možnosti tu jsou! Ve většině případů pomůže jen časté a správné větrání, ale také změna zvyklostí při vaření, koupání atd.

Jak správně větrat v zimě

V zimě pochopitelně rádi doma udržujeme teplo, ale pokud se chceme zbavit orosených okenních tabulí či plísní, pravidelnému větrání se ani tak nevyhneme, Ať máte okna plastová, hliníková, či dřevěná, zapomeňte na trvale otevřenou ventilačku. V zimním období je ideální větrat rychle, ale o to častěji. Větrejte krátce třikrát denně – stačí 5 minut, ale intenzivně. Máte v domě hodně květin, akvárium nebo cokoli, co generuje vlhkost? Pak větrejte o to více. A pochopitelně hlavně v koupelně, kuchyni či ložnici, kde bývá vlhkost vyšší.

Snažte se snížit vlhkost v interiéru

Je více způsobů, jak omezit vznik vlhkosti. Při vaření zapínejte digestoř a nezapomeňte na pokličky. Koupejte se se zapnutým ventilátorem, nebo po koupeli pořádně vyvětrejte. A vyprané prádlo dávejte do sušičky, nebo ho nesušte doma. Další možností je pořídit si domácí odvlhčovač vzduchu. To vše vám pomůže předcházet mlžení oken.

Mladá žena zalévá květiny na okně
Mezi největší generátory vlhkosti v domácnosti patří také rostliny.

Jaký je rozdíl mezi mlžením oken zvenku a zevnitř

Rosí se vám okna zevnitř? Jak už jsme si řekli, na vině je kondenzace vodní páry na vnitřních částech okna. Ale co když se vám mlží okna zvenku? Nu, pak vám blahopřejeme: jste majiteli perfektně izolujících oken s nízkou propustností. Mlžení zvenčí je častý jev především u oken s trojsklem, kde venkovní tabule není ohřívána vzduchem z místnosti a jakmile se po ránu venku oteplí, srazí se na ní vlhkost.

Někdy dochází také ke kondenzaci vlhkosti mezi skly. V takovém případě doporučujeme skla vyměnit, protože na vině je jejich netěsnost.

Jak předcházet mlžení oken

Zamlžená okna jsou většinou sezónní problém vyplývající z rozdílných teplot mezi interiérem a exteriérem. I tak o rosu na okenních tabulích nikdo nestojí, proto je naprostý základ mít kvalitní okna, která dokonale těsní. A pak už jen stačí pravidelně větrat, ať je zima, nebo léto. Na vině však může být i přílišné topení v interiéru. A pokud vaše okna mají nejlepší roky za sebou, vyměňte stará okna za nová, která vám pomohou šetřit za energie dlouhé roky. Ozvěte se nám a pomůžeme vám s podáním žádosti o dotaci.

Potřebujete se poradit s odborníky, která okna by pro vaši nemovitost byla ta pravá? Neváhejte nás kontaktovat

 

Poptat okna LOMAX


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, IZOMAT

Máte zájem odebírat novinky?

Vyplňte níže svůj e-mail a odebírejte newsletter LOMAX.